Ухвалений парламентом закон про криміналізацію незаконного перетину кордону порушує Конституцію – юристи

Дата: 19 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

18 жовтня Верховна Рада України ухвалила в другому читанні й у цілому проект Закону України “Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне перетинання державного кордону”. Ще до голосування правозахисники підкреслювали, що деякі норми документа можуть створити додаткові проблеми для ВПО та шукачів притулку.

Юристи благодійного фонду “Право на захист” підготували аналіз змін, які внесли парламентарі, та звернули увагу на ризики, з якими можуть зіткнутись українці.

 

Однією з особливостей змін стало використання законотворцями таких суб’єктивних термінів, як “інтереси держави-агресора”, “національні інтереси України” та “відповідні документи”.

“Щодо перших двох формулювань, то не зрозуміло про що йдеться, якими є ознаки таких інтересів, а також яким буде процес встановлення та доведення наявності злочинного наміру діяти в інтересах держави-агресора, адже злочинний намір є суб’єктивною стороною злочину, необхідною для його вірної кваліфікації. Надто розмивчастим є термін “відповідні документи”. Не зрозуміло, які саме документи є відповідними і якими законодавчими актами передбачений їхній перелік”, – зауважують експерти.

Можливості для різночитань і зловживань, за словами юристів, викликають і спеціальні суб’єкти скоєння злочину, які є в тексті закону: “особа, якій заборонено в’їзд на територію України”, “представник підрозділів збройних сил та інших силових відомств держави-агресора”.

“З одного боку, таке звуження значно поліпшує ситуацію, порівнюючи з редакцією законопроекту в першому читанні; по-друге, однаково залишає можливості для різночитань і зловживань, особливо в тому, що стосується визначення, чи є особа, яка перетинає державний кордон України, представником підрозділів збройних сил та інших силових відомств держави-агресора”, – зазначили вони.

Кордон між Україною та Румунією 

Документ, за який проголосували парламентарі, також передбачає два різні види юридичної відповідальності (адміністративної і кримінальної) за незаконний перетин державного кордону, що, за словами юристів, порушує частину першу 61 статті Конституції – “ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення”. 

“Єдиною відмінністю між складом адміністративного та кримінального правопорушення буде мета вчинення такого діяння. За відсутності означеної мети відповідні діяння кваліфікуватимуться як адміністративне правопорушення. Проте довести наявність чи відсутність ознак суб’єктивної сторони складу злочину в діях особи без заходів оперативно-розшукової діяльності на практиці буде досить складно”.

Ухвалений закон містить у собі й деякі ризики для переселенців та шукачів притулку.

“Значна кількість внутрішньо переміщених осіб та людей, що проживають поблизу лінії зіткнення, часто перетинають її поза межами пунктів пропуску з огляду на те, що це є більш зручним та безпечним способом. Визначити, чи є такі особи “представниками підрозділів збройних сил та інших силових відомств держави-агресора”, можна, лише здійснивши оперативно-розшукові дії. Зважаючи на це, такі особи в очах закону автоматично вважатимуться злочинцями, що є неприпустимим, оскільки порушуватиме конституційні принципи індивідуальної вини та презумпції невинуватості”, – наголошують експерти.

Кордон між Україною та Росією 

Щодо шукачів притулку, то юристи наголошують, що останніми роками більшість біженців, які шукають захисту в Україні, приїжджають з Росії чи інших пострадянських країн, а перетинають кордон нелегально, бо побоюються за свою безпеку:

“Відповідно до проголосованого закону, вбачається, що саме ці особи є потенційними суб’єктами з урахуванням країни їхнього походження або прибуття. Закон створює колізію норм, що призведе до криміналізації дій людей, які хочуть звернутися за захистом в Україні та вже є суб’єктами інших правовідносин, права, порядок звернення за захистом та відповідальність яких уже є врегульованими чинним законодавством України”.

У результаті, за словами експертів, ухвалений закон порушує 62 статтю Конституції, відповідно до якої особа вважається невинуватою в скоєнні злочину й не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду:

“Читаючи цей закон, ми маємо враження, що законодавець через упровадження цього закону має на меті не впровадити гуманний та прозорий механізм притягнення до відповідальності за порушення перетину кордону, а покращити статистичні показники органів досудового розслідування, використовуючи осіб, які не повинні бути суб’єктом цих правовідносин”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter