Представництво ОБСЄ у США просить керівництво захистити журналіста Семену

Дата: 16 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Постійне представництво Сполучених Штатів Америки в ОБСЄ письмово звернулося до керівників кількох структур даної організації, наполягаючи, що вони мають взяти на контроль судовий процес щодо українського журналіста Миколи Семени.

Про це йдеться у листі в.о. керівника дипмісії Кейт Марі Бйірнс на адресу керівника СММ ОБСЄ Ертурула Апакана, директора БДІПЛ ОБСЄ Мішеля Георга Лінка та спецпредставника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович, датованому 15 лютим.

“Європейська правда” мала змогу ознайомитися з текстом листа, який наявний у представників дипломатичного корпусу.

“Громадські організації закликали міжнародну спільноту моніторити цей судовий процес. США вважає, що ОБСЄ повинна відповісти на цей заклик”, – йдеться у листі американської дипмісії.

“Ми закликаємо вас як голів місій ОБСЄ, відповідальних за відстеження ситуації з правами людини в Україні, та інституцій, що сконцентровані на правах людини та фундаментальних свободах, скоординувати зусилля та забезпечити моніторинг судового процесу щодо пана Семени”, – наполягає офіційна представниця США.

У листі міститься нагадування про те, що Миколу Семену арештували через “підривання цілісності РФ у ЗМІ”, через що йому загрожує 5 років позбавлення волі.

В документі, який представляє позицію США, також наголошено, що звинувачення на адресу Семени висунула “російська окупаційна влада”, а журналіст був відомий через статті “з критикою кримського де-факто уряду та російської окупації”.

Нагадаємо, 15 лютого 27 правозахисних організацій, об’єднаних у Платформу громадянської солідарності (Civic Solidarity Platform), висловилися на підтримку кримського журналіста Миколи Семени, якому загрожує п’ять років в’язниці за сміливість висловлювати власну точку зору.

Автори заяви нагадують, що 17 лютого розпочинається судовий процес над кримським журналістом Миколою Семеною. Його публікації на Радіо Свобода про ситуацію в Криму викликали гнів російської влади. Він був звинувачений в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії через засоби масової інформації. Йому  загрожує до 5 років позбавлення волі.

Нагадаємо, навесні 2016 року в Криму пройшли масові обшуки, в тому числі, у незалежних журналістів, яких підозрювали у співпраці з Крим.Реалії. Відносно автора Радіо Свобода Миколи Семени порушили кримінальну справу за підозрою в закликах до порушення територіальної цілісності Російської Федерації. Російське слідство заборонило йому залишати півострів.

23 серпня захист Миколи Семени закликав ФСБ випустити його з Криму на лікування. 

До цього відпустити Миколу Семену на лікування до Києва у російської влади вимагали Міжнародна і Європейська Федерація журналістів, а також офіс Представника ОБСЄ з питань свободи слова.

Кримське управління ФСБ Росії відмовило в задоволенні клопотання захисту кримського журналіста Миколи Семени про виїзд його на лікування до Києва. 

28 листопада Семена через заборону на виїзд з півострова не зміг власноруч отримати у Брюсселі європейську премію у сфері свободи слова ім. Павла Шеремета.

20 січня Семені пред’явили обвинувальний висновок у справі про сепаратизм за статтею 280.1 Кримінального Кодексу Росії. Адвокат Курбедінов зазначив, що обвинувальний висновок було вручено з порушенням кримінально-процесуального кодексу: документ мав вручити представник прокуратури, тоді як Семені висновок передав слідчий ФСБ Олександр Паршутин у будівлі управління.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter