Комісію з журналістської етики просять перевірити сюжет НТН про ромів на предмет розпалювання ворожнечі

Дата: 04 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Ромський правозахисний центр просить Комісію з журналістської етики оцінити випуск “Табір не йде” програми “Правда життя” на телеканалі “НТН”. Правозахисники вбачають у ньому розпалювання міжетнічної ворожнечі, дискримінацію за національною ознакою та грубі порушення Кодексу етики українського журналіста. 

Про це йдеться у відповідному зверненні, текст якого переданий виданню ZMINA.

Кадр із випуску

Так, зазначають у листі, ведучий програми Сергій Бурлаков оперує дискримінаційними висловлюваннями: “нічого ця банда не боїться”, “цигани грабують людей”, “як захиститися від циганів”, “цигани не бояться обчистити до нитки”, “навіть лікарі бояться їхати в такі місця, де живуть цигани”, “цигани здатні до гіпнозу”. 

“Учасник програми, керівник підрозділу “Муніципальна варта Києва” Сергій Бондар і Раніше у своїх зверненнях правозахисники просили правоохоронців оцінити дії “Муніципальної варти”, в яких вбачають системну дискримінацію ромів. Зокрема, йшлося й про керівника підрозділу Сергія Бондаря. хизується погромом ромського поселення в Києві та розповідає про начебто “злочинну” діяльність ромів. Крім того, у сюжеті надано слово “гіпнотерапевту” Артему Федорову, який розповідає, хто може стати “жертвою циганки” тощо. Також у сюжеті присутня ігрова сцена начебто пограбування дівчини, яке здійснює начебто ромка”, – додають у листі. 

Окремо в ньому наголошують, що випуск містить десятки сцен насильства над ромами, які подані “як цілком нормальна поведінка та можуть викликати у глядачів думку, що саме так і треба вчиняти”.

Крім того, зазначають автори звернення, у програмі відсутній баланс думок, адже до коментарів не залучено правозахисників, які працюють над захистом прав національних меншин в Україні. 

Нагадаємо, що 29 квітня в Голосіївському районі Києва спалили намет ромської родини: він згорів ущент разом з документами та телефонами. За фактом нападу Голосіївське управління поліції Києва розпочало кримінальне провадження за частиною 2 статті 161 (“Порушення рівноправності громадян”). 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter