Правозахисники вимагають звільнити таджицького журналіста Хайрулло Мірсайдова: хто він та в чому його звинуватили?

Дата: 13 Липня 2018
A+ A- Підписатися

У Таджикистані суд засудив до 12 років позбавлення волі відомого незалежного журналіста Хайрулло Мірсайдова.

Про це повідомив Комітет захисту журналістів.

Хайрулло Мірсайдов 

Мірсайдова затримали в грудні минулого року. Окрім журналістської діяльності, чоловік був відомий завдяки тому, що був директором збірної команди КВК Таджикистану. Через це в матеріалах місцевих медіа про нього писали тільки як про відомого громадського діяча.

Обвинувачення стверджує, що, поки Мірсайдов був на посту директора команди КВК, він, “підробляючи документи, скоїв розкрадання державних коштів, а також з корисливих спонукань зробив помилковий донос про вчинення тяжкого злочину, що саме є злочином”.

Суд засудив незалежного журналіста до відбування покарання в колонії суворого режиму. Одразу після оголошення вироку з критикою рішення виступили посольства США, Великобританії, Франції, Німеччини та в ОБСЄ.

“Неспівмірний з тяжкістю злочину вирок слід переглянути”, – цитували їхню позицію ЗМІ.

З критикою вироку виступили й у Комітеті захисту журналістів.

“Ми закликаємо владу Таджикистану негайно звільнити Хайрулло Мірсайдова і не оскаржувати його апеляцію”, – заявив дослідник КЗЖ у Європі та Центральній Азії Саїд Гулноза.

Мірсайдов з командою КВК

Шоком назвали вирок й у Міжнародному союзі КВК.

“Ми з упевненістю можемо сказати, що знаємо Мірсайдова тільки з позитивного боку. Він – хороший, відповідальний керівник, робив усе можливе, щоб збірна КВК Таджикистану наблизилася до виходу в телевізійні ліги. Крім того, нам відомо, що він з великим ентузіазмом працював над розвитком шкільного та студентського КВК в Таджикистані, сподіваючись підготувати гідну зміну. Нам щиро шкода, що ця неприємна історія закінчилася саме так”, – заявила прес-секретарка союзу Дарина Шпенькова.

У свою чергу Генпрокуратура Таджикистану витупила з заявою, де назвала побоювання активістів за свободу слова в країні та звинувачення на адресу влади невиправданими.

“Обговорення і критика судового вироку з боку засобів масової інформації можуть бути розцінені як перешкоджання здійсненню правосуддя і виходять за рамки журналістської етики”, – йшлося в заяві відомства.

Вирок суду, винесений 11 липня, чинності ще не набрав.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter