Праворадикали заявили, що “по-своєму” спостерігатимуть за виборами: у відповідь ЦВК звернулася до СБУ

Дата: 07 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Центральна виборча комісія звернулася до СБУ та Нацполіції через заяву праворадикалів з “Національних дружин” про те, що вони можуть застосувати силу в день виборів президента, якщо помітять фальсифікації під час голосування на дільницях. 

Відповідна заява з’явилася на сайті ЦВК. 

Напередодні командир “Нацдружин” Ігор Михайленко розповів, що члени праворадикальної організації спостерігатимуть за виборами та не відкидають силового варіанту вирішення конфліктних ситуацій на дільницях.

“В день виборів ми можемо зробити небагато, але цього небагато вистачить, щоб дати можливість Nації повірити в свої сили і обрати нового Лідера країни. Мене запитують, чи будемо ми застосовувати силу на виборчих дільницях? Я скажу просто: якщо за справедливість треба буде дати комусь по пиці – ми це зробимо не зволікаючи. Ми живемо по честі і іншої позиції не визнаємо”, – написав він у Telegram.

Згодом прес-секретар “Національних дружин” Ігор Вдовін підтвердив ці слова Михайленка.

“Якщо правоохоронці будуть закривати очі на відверті правопорушення і не захочуть їх фіксувати, то ми будемо робити те, що заявив наш командир”,цитують його журналісти “Радіо Свобода”. 

У відповідь на такі заяви праворадикалів ЦВК ухвалила постанову “Про звернення щодо необхідності забезпечення законності та правопорядку під час виборчого процесу чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року”. Зокрема, члени комісії звернулися до СБУ для перевірки викладеної в документі та ЗМІ інформації щодо заяв “Нацдружин”, а в разі виявлення підстав попросили вжити “визначених законодавством України заходів реагування”.

“Не заперечуючи право громадських організацій у встановленому законом порядку вести спостереження за ходом виборчого процесу, Центральна виборча комісія вважає неприпустимим зловживання наданими офіційним спостерігачам правами чи використання їх з метою, не пов’язаною зі спостереженням за виборами”, – йдеться в заяві відомства. 

Також у ЦВК повідомили, що до них надійшло звернення організації “Громадянський рух підтримки реформ” щодо перевірки діяльності інших громадських організацій, яким надали дозвіл мати офіційних спостерігачів під час президентських виборів.

“Деякі з таких громадських організацій причетні до співпраці з незаконними збройними формуваннями, підконтрольними Російській Федерації в окремих районах Донецької та Луганської областей, здійснення ними діяльності, спрямованої на повалення конституційного ладу та територіальної цілісності України, а також організації та підтримки терористичної діяльності в Україні”, – стверджують вони.

Як відомо, про діяльність так званих “Національних дружин” українці дізнались у січні минулого року, коли в Києві на території Косого капоніра Київської фортеці партія “Національний корпус” провела церемонію посвяти для 600 представників “Національних дружин”. Згодом членів організації неодноразово помічали під час зривів акції та погромів ромських таборів.

Громадськість протестувала проти “Національних дружин”, а юристи зауважували, що контроль за діяльністю праворадикалів – справжній виклик для України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter