Права людини не в пріоритеті Мін’юсту – міністр

Дата: 06 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Питання прав людини наразі не є пріоритетним у роботі Міністерства юстиції України

Про це міністр юстиції Денис Малюська повідомив під час засідання Комітету ВР з прав людини, передає кореспондент видання ZMINA.

Тезу про відсутність правозахисного порядку у фокусі Мін’юсту Малюська висловив, коли розповідав про те, чому у відомстві ще на початку року ліквідували Директорат з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності. За його словами, результати роботи підрозділу, до якого входили п’ять експертних груп, не були відчутними, а сам директорат існував “для галочки”. 

“У нас залишилися люди, які цим займаються (правами людини. – Ред.). На мою думку, міністерство не може дозволити собі існування цілого директорату, результати роботи якого не є відчутними й не впливають на ті показники та завдання, які на нас були спущені програмою уряду”, – сказав Малюська. 

Міністр наголосив, що в програмі нового уряду немає цілі, яку б виконував відповідний директорат з прав людини. 

“Як тільки буде нова програма уряду і там з’явиться фокус на права людини, тоді ми проведемо реорганізацію. Права людини для нас принципово важливі. У нас є Уповноважений у справах ЄСПЛ, який частково перекриває функціонал з прав людини, адже йому потім відповідати за це в Європейському суді”, – розповів він.

Нагадаємо, що в лютому поточного року Міністерство юстиції ліквідувало Директорат з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності. Основним завданням підрозділу, до якого входили п’ять експертних груп, було формування державної політики в таких сферах, як:

  • права людини;
  • доступ громадян до правосуддя;
  • безоплатна правова допомога;
  • правова обізнаність населення;
  • підготовка юридичних кадрів вищими навчальними закладами;
  • діяльність юридичних служб центральних органів виконавчої влади.

Створення директорату підтримували правозахисники та міжнародні партнери України, і це, за їхніми словами, стало прогресивним кроком, адже тематику прав людини, підвищення правової обізнаності, питання правової освіти актуалізували в порядку денному Мін’юсту. Директорат також опікувався моніторингом реалізації Національної стратегії у сфері прав людини.

Національна стратегія у сфері прав людини є надважливим документом, який окреслює основні напрями діяльності держави для забезпечення прав людини в Україні на основі її міжнародних зобов’язань та викликів сьогодення (захист прав людини в умовах збройного конфлікту). Реалізація Національної стратегії є одним із завдань Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом”, – писали правозахисники у відкритому зверненні до Мін’юсту щодо збереження директорату наприкінці минулого року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter