Прапорці, книжки та символіка: за що сьогодні ви можете отримати вирок суду в Криму?

Дата: 28 Січня 2019
A+ A- Підписатися

За роки окупації в Криму винесли понад 50 вироків підконтрольних Кремлю судів про порушення адмінкодексу, які містять ознаки політичних переслідувань.

Про це йдеться в аналітичному звіті Кримської правозахисної групи.

Матеріали, що можуть стати причиною переслідувань у Криму 

Після анексії на території півострова почало діяти російське законодавство, яке, зокрема, містить статті щодо “виробництва та розповсюдження екстремістських матеріалів” та “пропаганди або публічної демонстрації нацистської атрибутики чи символіки, або атрибутики чи символіки екстремістських організацій, або інших атрибутики чи символіки, пропаганда або публічна демонстрація яких заборонені федеральними законами”. Саме за цими статтями силовики й переслідують кримчан.

“Є низка рішень про штрафи й арешти за нацистську символіку, заклики до насильства, явно дискримінаційні, шовіністичні матеріали, зокрема символіку ІД. Однак майже половина вивчених постанов мають ознаки політично мотивованого переслідування”, – констатують правозахисники, які аналізували вироки так званих судів з березня 2014 року.

Наприклад, за демонстрацію символіки “Хізб ут-Тахрір”, яка не заборонена в Україні, за цей час винесли 12 рішень. Усі ці справи, як стверджують правозахисники, пов’язані з переслідуванням кримських мусульман, деякі з яких ведуть на півострові активну громадську діяльність. Водночас пости із символікою “Хізб ут-Тахрір”, за які штрафували й заарештовували кримських мусульман, переважно були опубліковані ще до окупації Криму.

“Наприклад, адвокат кримських політв’язнів Еміль Курбедінов, кримськотатарські активісти Сейтумер Сейтумеров, Марлен Мустафаєв, сім’я Куламетових. Покарання щодо них – від штрафів у розмірі 1000 рублів до 12 діб арешту”, – наголошують у Кримській правозахисній групі.

За тою ж статтею в Криму виписали чотири штрафи за амулети російських старовірів “Зірка Інгліі”, “Перуниця” і “Меч”, які в РФ оголошено екстремістської символікою, але теж не заборонено в Україні. Штрафували кримчан також і за чорно-червоні прапорці в кав’ярнях, публікації відео із символікою полку “Азов” або прапорами “Правого сектору”.

“Штрафи за нацистську символіку іноді отримували люди, які публікували таку символіку без мети її пропаганди, а просто в історичних фото, оповіданнях і публікаціях про Другу світову війну. Це говорить про те, що застосування в Криму і так репресивного законодавства РФ ведеться з грубими порушеннями як міжнародного права, так і законів держави, що окупує”, – стверджують аналітики.

Отримати вирок у Криму можна й за зберігання книг 

Карають кримчан також за зберігання літератури:

“Після початку окупації винесли як мінімум 22 судових рішення про покарання за зберігання літератури, яка не заборонена в Україні. Це різні ісламські книги, література “Свідків Єгови” й анархістські книги. За релігійні книги людей штрафували на суми від 1000 до 2000 рублів. А ось за анархістські книги кримчани Шестакович і Марков отримали по 10 діб арешту. Також 10 діб арешту отримав анархіст Васильченко за публікацію пісень групи La Vida Cuesta Libertades під назвою “Чорний терор” і “Прощавай, капіталізм!”.

Правозахисники підкреслюють, що застосування до кримчан адмінарештів на 10 діб за музику, літературу і пости в інтернеті, не заборонені в Україні, є категорично неприпустимим і може бути прирівняне до кримінального переслідування за свободу вираження поглядів.

“Такі дії РФ порушують ст. 10 (свобода вираження думки) і ст. 7 Європейської конвенції з прав людини під час переслідувань за пости, опубліковані до окупації”, – констатують у Кримській правозахисній групі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter