Працює для всіх: Freedom House розповіла про новий спосіб придушення медіа у світі

Дата: 05 Червня 2019
A+ A- Підписатися

Лідери країн у різних куточках світу знаходять нові шляхи для придушення незалежних засобів інформації задля консолідації влади. 

Про це йдеться у новому звіті Freedom and the Media 2019 правозахисної організації Freedom House. 

Згідно з доповіддю, 19% досліджуваних країн опустились у рейтингу свободи преси за останні п’ять років. Сталося це через те, що лідери, які мають бути найстійкішими захисниками свободи преси, зробили чіткі спроби заглушити критичні медіаголоси. Так, наприклад, в Угорщині керівна партія Віктора Орбана консолідувала свій контроль над засобами масової інформації і побудувала паралельну реальність, коли урядові послання та дезінформація зміцнюють один одного.

“Ця тенденція пов’язана з глобальним занепадом самої демократії: ерозія свободи преси є як симптомом, так і внеском у розпад інших демократичних інститутів і принципів, що робить її особливо тривожною. Нові форми репресій зачіпають як відкриті суспільства, так і авторитарні держави. Ця тенденція є найбільш гострою в Європі, яка раніше була бастіоном усталених свобод, і в Євразії та на Близькому Сході, де зосереджено багато з найгірших диктатур світу. Популістські лідери в демократичних країнах прагнуть забезпечити і розширити свої здобутки за допомогою приборкання преси, утворені авторитарні уряди продовжують придушувати голоси незгодних, оскільки будь-яке порушення їхнього медіадомінування загрожує розкрити офіційні порушення чи спростувати офіційні наративи”, – йдеться у звіті. 

Як приклад експерти навели ситуацію в Сербії, де президент Александар Вучич і його союзники створили атмосферу залякування для медіа, що ускладнює щоденну роботу журналістів. Також в Ізраїлі, одній з небагатьох демократій на Близькому Сході, як зазначають правозахисники, прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху неодноразово різко критикував журналістів-розслідувачів.

“Прем’єр-міністр був готовий пожертвувати свободою преси, щоб зберегти політичну владу”, – відзначили автори звіту. 

Експерти Freedom House рекомендують демократичним політикам у країнах, де відбуваються спроби придушення медіа, публічно виступати проти таких намагань, підтримувати громадянську освіту для майбутніх поколінь та соціальні медіа як альтернативний спосіб вільного вираження думки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter