Звільнення політв’язнів і моряків є предметом торгу за повернення Росії до G8 – Зеркаль

Дата: 22 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Передання Україні полонених моряків і політв’язнів з Росії є предметом торгу за повернення Російської Федерації до G8.

Про це заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль повідомила в інтерв’ю 5 каналу.

“Розмова – на рівні президентів. І це питання знаків і кроків. Якщо сьогодні пролунали заяви про те, що президент Трамп і президент Макрон розглядають можливість повернення Росії до клубу великих держав, то, звичайно, це вимагає від президента Путіна також якихось кроків, про які йшлося на зустрічах із президентом Трампом або президентом Макроном”, – сказала Зеркаль.

Вона додала, що українське посольство в Росії готове в будь-який момент долучитися до процесу звільнення бранців Кремля.

Однак, за словами дипломатки, станом на вечір 21 серпня жодної офіційної інформації російська сторона не надала.

Нагадаємо, 20–21 серпня з’явилась інформація, яка могла непрямо свідчити про те, що вісім українських політв’язнів з різних міст утримання перевели до СІЗО “Лефортово” в Москві. Серед них, зокрема, журналіст Роман Сущенко, в’язні Володимир Балух, Павло Гриб, Микола Карпюк та Станіслав Клих.

Водночас російські ЗМІ з посиланням на свої джерела писали, що моряків та політв’язнів готують до повернення в Україну.

Пізніше адвокат підсудних та засуджених в Україні повідомив, що їх готують до обміну на українців в РФ.

Сьогодні до складу G7 входять: США, Канада, Великобританія, Німеччина, Франція, Італія та Японія. До 2014 року група мала формат G8: до її складу також входила Росія. Однак після початку агресії в Україні, РФ фактично вилучили з міжнародного клубу.

19 серпня на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним президент Франції Еммануель Макрон заявив, що повернення РФ до “Великої вісімки” і нормалізація відносин із Євросоюзом залежать від урегулювання ситуації на сході України.

20 серпня президент США Дональд Трамп заявив, що він би підтримав повернення Росії до групи країн з найбільш розвиненою економікою, якби хтось висловив таку пропозицію.

21 серпня канцлерка ФРН Ангела Меркель і прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон зійшлися на думці, що повернення Росії до “Великої вісімки” було б передчасним.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що поновлення участі Росії у “Великій вісімці” можливе лише за умови повернення Україні окупованого Криму, припинення бойових дій на Донбасі та звільнення українських політв’язнів і моряків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter