Порошенко закликав ООН ввести миротворчу місію на Донбас, щоб “припинити страждання народу”

Дата: 26 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Президент України Петро Порошенко закликав ООН ввести миротворчу місію на Донбас.

Про це він сказав під час виступу на Заході високого рівня щодо діяльності ООН з підтримання миру в межах участі в 73-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.

За його словами, кількість жертв конфлікту сягнула близько 35 тисяч, включаючи більше 10 тисяч загиблих та близько 25 тисяч поранених. Кількість внутрішньо переміщених осіб перевищила 1,5 мільйона.

“Тимчасова окупація частин української території продовжує завдавати страждань українському народу та підривати регіональний і міжнародний мир та безпеку. Це може виглядати як чергові дані сухої статистики, якою ця Організація переповнена. Водночас для мене особисто та всіх українців це глибокі шрами на серці. Я впевнений, що багатонаціональна миротворча операція під егідою ООН з єдиною чітко визначеною метою щодо відновлення суверенітету та територіальної цілісності України може бути визначальним фактором припинення страждань українського народу. Ми вважаємо, що не існує кращого способу, як розгортання такої операції з повноцінним мандатом ООН”, – заявив Порошенко.

Введення миротворчої місії, на думку президента, також допоможе чинити тиск на Росію, яка проти такого кроку, щоб вона почала виконувати Мінські домовленості.

“Причиною цього серед іншого є те, що Кремль боїться. Він боїться, що миротворці побачать російських військових та військову техніку на всій окупованій території. Хіба не повинна ООН надати сміливу відповідь цьому виклику?” – підкреслив президент.

Нагадаємо, що в січні цього року голова МЗС Німеччини виступив за введення озброєних миротворців ООН на Донбас. Пізніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що контроль над окупованими частинами Донбасу Україна зможе повернути без військового втручання.

На його думку, поліцейська операція має складатися з кількох компонентів, а участь у ній мають узяти тільки 2 тисячі правоохоронців. Очільник МВС не вперше говорить про подібний сценарій. Раніше він заявляв, що для припинення конфлікту на сході потрібні 20 тисяч військовослужбовців із країн, які не є членами НАТО, і 4 тисячі поліцейських.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter