Понад половину опитаних українок через карантин витрачає більше часу на хатню працю

Дата: 09 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Більш ніж половина опитаних жінок, які мешкають в Україні, зазначають, що через карантин вони страждають від браку спілкування, соціальної ізоляції (58%) та збільшення часу, який витрачають на хатню працю (52%). 

Такими є результати онлайн-опитування “Жінки в умовах пандемії та їхні потреби”, проведеного Центром прав людини ZMINA за підтримки Українського жіночого фонду.  

За даними опитування, дві з кожних п’яти жінок через карантин зазнали втрати заробітку або зниження доходів (39%). 

Майже третина жінок також зазначила, що більше часу та зусиль витрачає на допомогу дітям з навчанням (31%) та на догляд за дітьми загалом (30%).

Понад чверть жінок постали перед труднощами стосовно того, що робота з дому забирає більше часу, ніж на робочому місці (28%). Зростання кількості сварок з дітьми відзначили 15% респонденток, а з чоловіком чи партнером / партнеркою – 11%.

Для 6% опитаних карантин призвів до зростання часу на догляд за близькими літнього віку. 

Водночас серед позитивних змін, зумовлених карантином, дві з кожних п’яти жінок відзначили те, що стали більше спати та відпочивати (43%). Приблизно третина респонденток зазначила, що більше грається та розмовляє з дітьми (31%), проводить часу з родиною (31%), присвячує більше часу самоосвіті, читанню книжок (30%).   

До чверті опитаних зауважили, що більше спілкуються з чоловіком чи партнером / партнеркою (24%). Практично кожна п’ята повідомила, що зросла кількість часу, яку вона присвячує своїм улюбленим заняттям та хобі.

Серед  позитивних змін 6% жінок зазначили, що їхні чоловіки взяли на себе частину хатньої роботи. 


Опитування “Жінки в умовах пандемії та їхні потреби” проведене громадською організацією “Центр прав людини ZMINA” з 13 до 24 квітня 2020 року включно методом онлайн-анкетування за принципом самовідбору  учасниць. Усього опитано 976 жінок віком від 18 років, які живуть в Україні. 

Методологія не передбачала пропорційного представлення думки різних категорій респонденток відносно всієї сукупності жінок в Україні, але дослідження дозволяє сформувати гіпотези про стан і потреби жінок під час пандемії, які можуть бути перевірені в наступних, репрезентативніших дослідженнях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter