Понад 60% ромів на карантині не мають грошей на базові потреби

Дата: 25 Травня 2020
A+ A- Підписатися

61% опитаних під час пандемії коронавірусу ромів зазначили, що не мають грошей на базові потреби, а 53% вказують на те, що погіршився їхній доступ до базових харчових продуктів, тобто фактично до всього, окрім води.

Про це свідчать результати дослідження впливу та наслідків поширення коронавірусу в Україні на ромські громади, проведеного VoxPopuli Agency на замовлення Міжнародного фонду “Відродження” у квітні 2020 року.

Традиційно, як зазначають експерти, роми зайняті у сфері торгівлі, послуг та на сезонних роботах, зокрема й за кордоном, а тому 70% опитаних соціологами жителів громад втратили роботу протягом останнього місяця. Зберегли роботу лише 22% тих, хто працює в державних установах, 17% робітників сфери послуг та 10% ромських підприємців. 

У ромів у місті Золотоноша і в тих усіх, про які я говорив зараз, містах, немає депозиту в банках. Немає. Навіть ні на гривню, ні на тисячу, ніяких, щоб якісь заощадження були. У нас живуть одним днем. Заробили – проїли”, – узагальнюють думкою одного з опитаних ситуацію в ромських родинах на початку карантину соціологи. 

Про проблему з фінансами як головну в родині казали 61,5% ромів, яких опитали під час дослідження. Понад половину (55,1%) хвилюються під час карантину за здоров’я своїх рідних та близьких, 36% – через невизначеність ситуації, а ще чверть бояться заразитися коронавірусом самі. 

99,8% ромів знають про те, що в Україні запроваджено карантин, а 88% респондентів зазначили, що їх турбує проблема поширення коронавірусу. Майже всі респонденти (99,5%) дотримуються заходів профілактики коронавірусу, а з них більш ніж три четвертих (76%) практикують від двох до чотирьох заходів. Найпоширенішими профілактичними заходами в ромів є носіння маски в громадських місцях (91%) та миття рук (80%).

Основними причинами відсутності масок у ромських родинах, які зовсім або частково не забезпечено масками, є нестача грошей для придбання їх (58%). Як зазначили експерти, на момент проведення інтерв’ю лише у двох областях було зафіксовано випадки захворювання на коронавірус серед ромського населення. Водночас вони нагадують, що про погіршення ставлення до ромів в умовах пандемії заявили 12% опитаних у межах дослідження.

Під час проведення інтерв’ю 59,4% ромів розповіли про погіршення ставлення оточення на вулицях, а ще 47,9% заявили про такі ситуації під час відвідування магазинів. 

“Тож зараз саме час перестати вдавати, що таких, як роми та інші вразливі групи (бездомні, люди з фізичною та ментальною інвалідністю), не існує або намагатися зробити з них цапа відбувайла в контексті карантину. Наша людяність проявляється в тому, наскільки ми здатні допомогти найвразливішим. Сьогодні не час для ворожості. Сьогодні час для взаємодії”, – наголосили у фонді “Відродження”.

Нагадаємо, що поширення коронавірусу та карантин, який запровадила Україна в межах боротьби з пандемією, суттєво вплинули на життя всього населення. Не стали винятком і вразливі категорії, такі як безхатьки, секс-працівниці, люди, що живуть з ВІЛ та мають наркозалежність. Змінилася й робота громадських організацій, які ними опікуються.

ZMINA поговорила з представниками сектору про те, як вони переформатували свою діяльність в умовах карантину і з якими проблемами наразі стикаються їхні підопічні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter