Понад 6 мільйонів українців можуть опинитися за межею бідності – ЮНІСЕФ

Дата: 18 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Понад 6 мільйонів людей в Україні можуть опинитися за межею бідності через спричинену коронавірусом соціально-економічну кризу. 

Про це повідомили в Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ).

У ЮНІСЕФ наголосили, що коронавірус – унікальна криза в тому сенсі, що її соціально-економічний вплив дуже залежить від результатів реалізації стратегій щодо охорони здоров’я, подолання пандемії та карантину. Прогноз організації стосовно України базується на основі обстежень умов життя домогосподарств (ОУЖД) та прогнозі Кабміну. 

Згідно з отриманими даними, рівень бідності в Україні зросте з 27 до 44%. Водночас на дітей вплив кризи буде ще відчутнішим: із 33 до 51%. У ЮНІСЕФ стверджують, що погіршення економічної ситуації матиме найбільш руйнівний вплив на багатодітні сім’ї, одиноких батьків з дітьми, родини з дітьми до трьох років та самотніх пенсіонерів віком за 65 років.

У фонді вже закликали президента, парламент, уряд та місцеву владу вжити термінових ефективних заходів соціального захисту для пом’якшення наслідків COVID-19, зокрема розробити короткочасну та довготривалу стратегію соціального захисту. Як екстрене реагування ЮНІСЕФ пропонує розглянути можливість тимчасової універсальної виплати всім домогосподарствам з дітьми. Також необхідно розширювати наявні програми з підтримки сімей, зокрема збільшити щомісячні виплати допомоги у зв’язку народженням дитини. 

Нагадаємо, що за півтора місяця карантину 87,5 тисячі жінок стали офіційно безробітними. За результатами онлайн-опитування Центру прав людини ZMINA, через карантин та обмеження, запроваджені для протидії поширенню коронавірусної інфекції, 26% респонденток вимушено припинили роботу.

Зокрема, 17% респонденток заявили, що припинили роботу за наймом. Серед них 5% зовсім втратили роботу, 4% змушені були піти в неоплачувану відпустку за ініціативою роботодавця, 3% перебувають в оплачуваній відпустці, 2% – у неоплачуваній відпустці за власним бажанням.

Крім того, у 9% респонденток практично зупинилася підприємницька діяльність, а 14% відзначають її скорочення та суттєве зменшення доходів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter