Половина українців вважають, що заради миру на Донбасі можна піти на деякі компроміси – опитування

Дата: 19 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Більшість українців або 50% опитаних громадян вважають, що заради встановлення миру на Донбасі варто погоджуватися на компроміси, але не на всі.

Про це свідчать результати опитування “Майбутнє Донбасу: громадська думка в Україні та в регіонах”.

Загальнонаціональне опитування громадської думки провів Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з  соціологічною службою Центру Разумкова. З 19 по 25 травня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей соціологи опитали понад 2 тисячі респондентів.

Водночас менше чверті українців підтримують силовий спосіб встановлення миру на Донбасі.

“Підтримують такий шлях лише 17% населення. При цьому найбільше прихильників силового варіанту серед мешканців заходу (24%) та центру (19%) і значно менше на півдні (8%) та сході (11%)”, – йдеться в результатах дослідження.

При цьому експерти зауважують, що на мир “за будь-яку ціну” згодні лише 20% опитаних.

Щодо рішень, які слід ухвалити для встановлення миру на Донбасі, українці вважають дієвими лише два: міжнародний тиск на Росію з тим, аби вона відмовилась від втручання у конфлікт на Донбасі (32%), й успішну відбудову нормального життя на підконтрольній території Донбасу (31%).

“Всі інші можливі рішення не вважаються ефективними для встановлення миру: надання “ДНР” та “ЛНР” особливого статусу в межах України вбачають шляхом для встановлення миру 13% населення; проведення законних виборів на територіях, контрольованих “ДНР” та ЛНР”, – 13%; введення в Україні федеративного устрою – 9%; надання російській мові статусу другої державної – 6,5%; амністія всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі, – 7%; припинення фінансування територій, зайнятих “ДНР” та “ЛНР” (виплату пенсій, зарплат тощо), – 7%; відмова України від перспективи членства в НАТО – 7%”, – стверджують соціологи.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter