“Погрози – це не ревнощі”: ЄСПЛ уперше визнав дискримінацією бездіяльність Росії в боротьбі з домашнім насильством

Дата: 10 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини вперше визнав дискримінацією бездіяльність влади Росії, яка не вживає необхідних заходів для боротьби з домашнім насильством. Про це свідчить рішення у справі росіянки Валерії Володіної, яка з 2016 року зверталася до правоохоронних органів, але не домоглася захисту від чоловіка, що бив, погрожував та переслідував її.

Про це повідомляє видання “Медіазона”. 

Акція в Санкт-Петербурзі. Лютий 2016 року

34-річна Валерія Володіна з Ульяновська, пише видання, понад три роки домагається порушення кримінальної справи щодо свого колишнього хлопця, 31-річного громадянина Азербайджану Рашада Салаєва. Вони почали зустрічатися наприкінці 2014 року, а у квітні 2015-го Салаєв уперше побив її. Чоловік продовжив бити Володіну кожні три-чотири місяці. 

У поліцію жінка звернулася після побиття в січні 2016 року. Утім, справу порушувати не стали. Після цього потерпіла поїхала до Москви, але Салаєв викрав її і відвіз назад до Ульяновська. Через два дні він побив вагітну Володіну – у неї стався викидень. Поліція знову не відреагувала. 

Навесні 2016-го Валерія Володіна знову переїхала до Москви. Коли вона перебувала там, зламали її сторінку в соціальній мережі “ВКонтакте” та виклали інтимні фотографії, що їх мав Салаєв.

У поліції знову відмовилися порушувати справу. Не реагувала поліція ні на напад на Володіну біля її будинку, ні на знайдений у її сумці пристрій для стеження, ні на погрози вбивством і навіть зіпсовані гальма в її автівці. 

“Медіазона” зазначає, що лише в березні 2018-го правоохоронці порушили справу щодо публікації фотографій Володіної, побачивши в цьому порушення недоторканності приватного життя. Але вже в грудні розслідування призупинили. З’ясувалося, що світлини публікував користувач, який перебував в Азербайджані, а Салаєв у цей час, за інформацією правоохоронців, залишався в Росії.

Під час слідства чоловік продовжив нападати на жінку. Утім, їй відмовили у наданні держзахисту, пояснивши, що погрози є лише виявом ревнощів. Слідчий також не задовольнив її заяву, в якій Володіна просила заборонити Салаєву наближатися до неї і писати їй повідомлення. 

Зрештою жінка виїхала з Росії. Тепер вона постійно носить із собою газовий балончик, з ним ходить і її син-підліток. Восени минулого року в Ульяновську двоє чоловіків у масках напали на брата Володіної в під’їзді її будинку. Як розповідає Валерія, справу не порушили. Періодично її матері телефонують з невідомих азербайджанських номерів, але погрози самій потерпілій уже не надходять. 

Крім того, Володіна звернулася до ЄСПЛ. Своїм рішенням він зобов’язав російську владу виплатити жінці 20 тисяч євро як компенсацію моральної шкоди та ще майже 6 тисяч євро судових витрат. На думку суддів, влада Росії порушила статті 3 і 14 Європейської конвенції з прав людини (заборона тортур і нелюдського поводження, а також заборона дискримінації). Суд дійшов висновку, що російська влада не хоче визнати серйозність проблеми домашнього насильства та її масштаб, оскільки в країні відсутні заходи для боротьби з цією проблемою. 

Тепер влада Росії повинна не тільки виплатити компенсацію потерпілій, а й надати Комітету міністрів Ради Європи способи вирішення тих проблем, з якими вона зіткнулася. 

Нагадаємо, що у 2017 році Володимир Путін підписав закон про декриміналізацію домашнього насильства. Після цього, за інформацією правозахисників та правоохоронних органів, ситуація значно погіршилась, а кількість випадків сімейного насильства суттєво зросла.

Росія, крім того, є лідером за кількістю невиконаних рішень ЄСПЛ.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter