Переселенці не можуть отримати тимчасове та соціальне житло через застарілий перелік документів

Дата: 14 Грудня 2017
A+ A- Підписатися
В Україні переселенці не можуть отримати передбачене законодавством соціальне або тимчасове житло. На заваді їм стає застарілий перелік документів, який не враховує реалії збройного конфлікту.
 
Про це під час громадського обговорення звіту з виконання цього документу 8 грудня заявила представниця Омбудсмана з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб Жанна Лук’яненко, передає кореспондент Центру інформації про права людини.  
 
Вона пояснила, щоб отримати житло потрібно стати на облік в орган місцевого самоврядування. А для цього переселенцю потрібно зібрати пакет документів. 
 
“Але у цьому пакеті є такий перелік документів, які переселенець не зможе принести, бо на окупованій території немає такого органу, який міг би видати, наприклад, довідку за місцем реєстрації”, — розповідає представниця Уповноваженої Верховної Ради з прав людини. 
 
“У Житомирі, наприклад, ти можеш претендувати на житло, якщо у тебе немає помешкання на іншій території України. Це перевіряється через реєстр нерухомості. І упс, він видасть, що у вас квартира у Луганську. Але чому переселенець просить у вас тимчасове житло, бо не може жити у Луганську”, — додає Жанна Лук’яненко. 
 
Вона шкодує, що хоч законодавство і надає право на житло переселенцям як громадянам, але влада за три роки конфлікту так і не спромоглась змінити перелік документів.
 
Правозахисники планують переглянути План дій Нацстратегії, аби передбачити оновлений механізм для отримання соціального та тимчасового житла для переселенців. 
 
“Ми будемо дивитись на напрямки Нацстратегії. Наприклад, якщо є напрямок — захист прав внутрішньо переміщених осіб, то вони ж мають право на житло будь-якого виду? Потрібно подивитись, що людям потрібно і внести нові заходи у План дій. Настільки швидко змінюється ситуація, що переглядати План дій — це нормально”, — резюмувала Жанна Лук’яненко. 
 
Заступник міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергій Петухов заявив про готовність міністерства змінювати План дій. 
 
Міністерство чекає від зацікавлених сторін пропозиції змін до Плану дій. 
 
Сергій Петухов наголосив, що зміни будуть узгоджуватись з усіма органами державної влади. Він припускає, що це, можливо, уповільнить та ускладнить спроби змінити документ. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter