По всій Україні працюватимуть групи реагування на домашнє насильство

Дата: 07 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Незабаром по всій Україні запустять групи реагування, які боротимуться з домашнім насильством.

Про це голова Нацполіції Ігор Клименко розповів в інтерв’ю виданню LB.ua.

Ще у 2017 році в Україні запустили проєкт “Поліна” (абревіатура від “поліція проти насильства”. – Ред.), який мав боротися з домашнім насильством. Пілотно він запрацював у Дарницькому районі Києва, Малиновському районі Одеси та в місті Сєвєродонецьку Луганської області. Згодом проєкт розширили ще на декілька міст, а поліцейські повідомляли, що всього за пів року встигли відреагувати на півтори тисячі випадків насильства в сім’ї. Проте невдовзі після запуску “Поліни” експерти почали казати про те, що нова служба допомагає не всім жертвам

За словами Клименка, наразі “Поліну” хочуть запустити по всій Україні. Задля цього у відомстві виділять 45 окремих екіпажів поліції, які боротимуться виключно з домашнім насильством та матимуть спеціальне обладнання. 

“Для більш ефективної роботи потрібна спеціальна підготовка співробітників, оскільки бувають випадки, коли вони не зовсім розуміють, із чим зіткнуться. Траплялися ножові поранення від одного з учасників конфлікту, тому що поліцейський не завжди правильно оцінює обставини, коли їде на сімейний конфлікт. А їм там зустрічаються і наркомани, і алкоголіки, і люди з психічними захворюваннями, і просто агресивні. Тому зараз працюємо над цією системою реагування”, – додав він.

Понад вісім мільйонів українців мають серед знайомих жертв домашнього насильства

Окрім повноцінного запуску “Поліни” в Нацполіції хочуть створити загальнонаціональну базу даних із системою синіх, жовтих і червоних карток – відповідно до рівня насильства в сім’ї.

“Наявність у досьє агресора таких карток для жінки, яка перевищила самооборону, має значно пом’якшувати її провину при розгляді справи”, – наголосив Клименко. 

Як відомо, проблема домашнього насильства стоїть дуже гостро в українському суспільстві. Дослідження з питань рівності між чоловіками та жінками показало, що понад вісім мільйонів українців мають серед знайомих жертв домашнього насильства. Найбільше від домашнього насильства потерпають жінки (83%), проте деякі з опитаних згадали, що серед їхніх знайомих, які стали жертвами насилля, були й чоловіки (2%).  

Із січня поточного року в Україні систематичне вчинення фізичного, психологічного чи економічного насильства щодо подружжя, або колишнього подружжя, або особи, з якою винний перебував чи перебуває в сімейних чи близьких стосунках, мешкає або мешкав разом, є злочином. За цей час українські суди ухвалили вже щонайменше п’ять вироків за домашнє насильство. 

Центр прав людини ZMINA підготував спеціальну інструкцію з алгоритм дій на випадок, якщо ви зіткнулися з домашнім насильством . 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter