“Півтора року в російському полоні”: нові подробиці у справі політв’язня Владислава Єсипенка розкажуть під час пресконференції

Дата та час події: 23 Серпня 2022, 00:00
A+ A- Підписатися

Українські правозахисники та журналісти розкажуть про нові подробиці у справі журналіста-фрілансера проєкту “Крим. Реалії” Радіо Свобода Владислава Єсипенка, вже півтора року незаконно ув’язненого російською окупаційною владою в Криму.  

Пресконференція відбудеться 23 серпня об 11:00 в інформаційному агентстві “Укрінформ” (вул. Б. Хмельницького, 8/16, Київ), передає ZMINA.

Владислав Єсипенко (фото 2021 року). Джерело: “Ґрати”

Під час заходу йтиметься про останні новини та самопочуття журналіста, нові подробиці та хід справи, факти фальсифікацій, а також подальші дії для його звільнення.

У пресконференції візьмуть участь:

  • дружина політв’язня Катерина Єсипенко;
  • заступник голови правління Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін;
  • керівник проєкту “Крим. Реалії» Радіо Свобода Володимир Притула;
  • заступник Постійного представника президента України в Автономній Республіці Крим Денис Чистіков;
  • публіцист, письменник, член українського PEN-клубу, амбасадор кампанії за звільнення Єсипенка Віталій Портников (онлайн).

Модераторка заходу — голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

Контактна особа: Ірина Іванченко, ii@humanrights.org.ua, 099 772 56 67

Фейсбук-подія: Пресконференція “Півтора року у російському полоні: нові подробиці у справі політв’язня Єсипенка | Facebook

Нагадаємо, що Владислава Єсипенка російські силовики затримали 10 березня 2021 року після відвідування ним акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка, яка відбулася напередодні в Сімферополі.

Російська спецслужба інкримінувала українцю порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”).

16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму.

Політв’язень розповів про катування з боку ФСБ задля потрібних російській спецслужбі свідчень.

На початку 2022 року так званий “Сімферопольський райсуд” засудив Єсипенка до шести років колонії загального режиму і штрафу в розмірі 110 тисяч рублів. Українця визнали винним у незаконному зберіганні та перевезенні вибухового пристрою.

17 серпня 2022 року “суд” апеляційної інстанції окупованого Сімферополя “пом’якшив” вирок журналісту-фрілансеру: з шести до п’яти років колонії загального режиму.

Про те, чому справа проти Єсипенка є сфальшованою, ви можете прочитати в матеріалі за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter