Після завершення повномасштабної війни трохи більш ніж половина українських біженців планує повернутися – дослідження

Дата: 20 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на кінець 2022 року за кордоном (крім Росії та Білорусі) перебувало 3,8–4,7 мільйона українських біженців. Більшість із них – це жінки та діти. Але лише трохи більше половини цих українців планує повертатися додому після остаточного завершення повномасштабної війни.

Про це свідчать результати опитування, яке провели серед українців, що виїхали за кордон, Центр економічної стратегії та дослідницька агенція Info Sapiens.

Ілюстрація: “Українська правда”

Згідно з опитуванням, половина українців, які виїхали за кордон, – діти. Серед дорослих більшість (83%) становлять жінки, переважно (42%) віком 35–49 років.

Серед опитаних біженців найбільше киян (14%), жителів Дніпропетровської (12%) та Харківської (11%) областей.

Разом з тим найбільша частка населення виїхала із Запорізької області (23%), а також Києва та Київської області (близько п’ятої частини довоєнного населення). Від 15% до 20% населення виїхало з Дніпропетровської, Миколаївської та Херсонської областей.

Більшість українських біженців перебуває в Польщі (38%), Німеччині (20%), Чехії (12%) та Італії (6%). 

У Європейському Союзі всі українці мають право на отримання статусу тимчасового захисту. Хоча цей статус і надає право на проживання, роботу, освіту та медицину в усіх країнах ЄС, умови життя українців у різних країнах ЄС суттєво різняться, оскільки деякі з них, як-от Німеччина, забезпечують суттєві соціальні виплати, а в інших, як-от у Польщі, такі виплати є невисокими або відсутні зовсім.

Ілюстрація: “Українська правда”

За результатами дослідження, за кордоном можуть залишитися від 860 тисяч до 2,7 мільйона українців.

“Точно планують” повернутися додому 50% українців, “радше планують” – 24%. Однак що довше триватиме війна, то більше людей адаптуються до життя за кордоном і не повернуться до України, зазначають дослідники. 

Основні стимули для повернення – остаточне закінчення війни (51%), відсутність боїв та повітряних ударів у рідному регіоні (34%).

Важливі й економічні фактори: можливість знайти високооплачувану роботу (28%) та вищий рівень життя в Україні (20%).

Більш схильними до повернення є люди похилого віку, люди з нижчим рівнем освіти, а також ті, хто працював до війни.

Дослідники зазначають, що неповернення українців матиме суттєвий вплив на українську економіку, яка може втратити від 2,55 до 7,71 % свого ВВП.

Ілюстрація: “Українська правда”
Опитування провели в листопаді-грудні 2022 року серед дорослих (понад 18 років) українців, що перебували за кордоном (крім тих, хто перебував у Росії та Білорусі).

Для забезпечення репрезентативності опитування респондентів випадковим чином обирали серед абонентів компанії “Київстар”, які перебували за кордоном.

Обрані респонденти отримували смс із посиланням на опитування. Усього в межах дослідження опитали 1 003 респонденти.

Нагадаємо, у 2022 році через повномасштабне вторгнення російських військ в Україну до Європейського Союзу прибуло близько 16 мільйонів українських біженців. Згодом 11 мільйонів повернулися до України, а ще 1 мільйон – виїхав до інших країн. Отже, близько 4 мільйонів біженців залишилися на території ЄС. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter