Під час конфлікту в Лощинівці влада порушила принцип недискримінації – представник омбудсмена

Дата: 30 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

Представник уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина направила запит голові Одеської облдержадміністрації та сільському голові Лощинівки з вимогою врегулювати міжнаціональний конфлікт у цьому селі.

Крім того, відповідний запит було направлено начальнику Головного управління Національної поліції в Одеській області з проханням гарантувати публічну безпеку та порядок на території села.

Як повідомляє прес-служба омбудсмена, в запитах зазначено, що під час конфлікту між представниками ромської громади та іншими жителями Лощинівки місцева влада порушила принцип недискримінації у сфері суспільних відносин.

“Згідно з повідомленнями, оприлюдненими в засобах масової інформації, 28 серпня місцеві мешканці, отримавши інформацію про те, що двоє ромів – жителів села підозрюються у вчиненні умисного вбивства малолітньої особи, здійснили самосуд над усіма представниками ромської громади села: залякували їх, розгромили їхні будинки, намагалися самочинно виселити з території села. Замість того, аби вжити заходів для врегулювання конфлікту, Лощинівська сільрада прийняла незаконне рішення про виселення ромів із села, яке порушує право на свободу пересування та вільний вибір місця проживання ромів, а також встановлює пряму дискримінацію за ознакою етнічного (національного) походження”, – йдеться в прес-релізі.

В офісі омбудсмена зазначають, що згідно зі статтею 5 Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації держави-учасниці зобов’язуються заборонити і ліквідувати расову дискримінацію в усіх її формах і забезпечити рівноправ’я кожної людини перед законом. Відповідно до статті 18 закону України “Про національні меншини в Україні” будь-яке пряме чи непряме обмеження прав і свобод громадян за національною ознакою забороняється і карається законом.

Представник уповноваженого у своїх запитах зазначила, що якісна реалізація плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 вересня 2013 року, дозволила б запобігти, зокрема, ситуації в Лощинівці.

Як відомо, 27 серпня у селі Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області було знайдено тіло дівчинки 2007 року народження з ознаками насильницької смерті. За підозрою у вбивстві правоохоронці затримали представника ромської національності. Увечері 27 серпня жителі села влаштували погроми будинків, де мешкають роми. В результаті один дім був підпалений, в інших – пошкоджені меблі, вибиті шибки. Ніхто з представників ромської національності не постраждав.

28 серпня громада села Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області під час зборів висунула вимогу виселити з населеного пункту всіх представників цієї національності. У неділю, на збори села зібралося кілька сотень його жителів. Вони вимагали від присутніх депутатів сільради провести екстрену сесію, яка підтримала б рішення зборів села. Відповідну сесію було проведено одразу ж, депутати сільради підтримали рішення громади.

Поліція проводить слідчі дії і за фактом вбивства і за фактом заворушень. За фактом вбивства розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство).

За фактом заворушень розпочато кримінальне провадження за ст.194 ККУ (знищення або пошкодження майна).

Представники ромської національності в неділю погодилися покинути с. Лощинівку. Таке рішення роми прийняли з огляду на те, що в нинішніх умовах вони не зможуть спокійно жити в цьому селі, тому було досягнутого компромісного рішення про їх переїзд до інших населених пунктів району.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter