Півсотні батьків під Кабміном вимагали відкрити дитячі садочки

Дата: 19 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Близько півсотні батьків з дітьми та вихователів у межах акції “Батькам – садочки!” вимагали від уряду якнайшвидше відкрити дошкільні навчально-виховні заклади. 

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA

Учасники та учасниці акції називають низку аргументів, які змусили їх вийти під стіни Кабінету Міністрів. Серед них – необхідність у своєчасній реабілітації дітей з особливими освітніми потребами та можливість для батьків повноцінно працювати і не втрачати ані дохід, ані соціальні зв’язки.  

Олександра, мати п’ятирічного Микити розповідає, що вони вдвох живуть в однокімнатній квартирі, тож карантин дається їм важко: 

“Спершу неможливо було вибудувати графік, тож я відволікала його мультиками, наприклад, коли треба було терміново вийти в ZOOM по роботі. Але це теж не є добре, бо дитина розслабляється, розуміє, що чим гучніше буде кричати і гірше себе поводити, тим скоріше її заспокоять тим, що їй подобається”. 

Жінка додає, що для неї вимога відкрити садочки більше викликана втратами від зупинки освітнього процесу, аніж нестачею грошей:  

“Звісно, гроші – теж важливо, вони закінчуються. Водночас, наприклад, Микита відвідував логопедичний садок, тож сидіння вдома призводить до втрати набутих ним навичок. Я не є логопедом, щоб з ним займатися. Тим паче умови вдома не сприяють освітньому процесу: важко одночасно бути суворою вчителькою, жаліти його, якщо він вдариться, готувати й при цьому працювати. Така роль дуже складна ще й тому, що я є переселенкою, у мене тут немає близьких родичів. Навіть якщо мої батьки й хотіли б приїхати допомогти, через закриті КПВВ це неможливо”.  

Організатори акції також зазначають, що є нагальна необхідність у дітей з особливими освітніми потребами продовжувати корекційні заняття з розвитку, які надають фахівці. 

“Ми спілкуємося з батьками, якось намагаємося їм допомогти, щоб вони організували навчання вдома, але максимум, що вдається зробити дистанційно – лише 10% від того, чого можна було б досягти у садочку. Відсутні стабільні заняття, колектив дітей, у батьків, крім того, не вистачає ні часу, ні психологічного ресурсу робити те, що я раджу. Відтак кожен карантинний день може позначитися на розвитку дитини. Я можу знайти собі іншу роботу, але я люблю свою, тому я тут”, – коментує Марія, вихователька приватного дитячого садочку, який опікується дітьми з особливими освітніми потребами.  

 

Водночас значна кількість батьків-учасників акції зауважують, що опинилися в безальтернативних умовах: коли діти вимушені залишатися вдома, вони не можуть повноцінно працювати ані поза домом, ані дистанційно.  

Наталія, мати двох хлопців – шкільного та дошкільного віку, говорить, що з початком карантину її чоловік втратив роботу. Сама вона також не має можливості працювати:

“Ми з чоловіком наразі без заробітку та можливості працювати, оскільки діти постійно знаходяться вдома – їх немає з ким залишити. Ми мали певні кошти, але запаси вже вичерпані. Тож чим скоріше зможу віддати сина в садочок, тим вірогідніше, що родина зможе вижити, бо для нас наразі йдеться саме про виживання”. 

За годину від початку акції до її учасників та учасниць вийшов Віктор Ляшко, замміністра охорони здоров’я. Він запевняє, що садочки відкриють вже 25 травня, утім, лише в областях, де покращується епідеміологічна ситуація. У середу уряд має ухвалити протокол, що містить рекомендації задля дотримання заходів безпеки в дошкільних закладах.  

Віктор Ляшко, замміністра охорони здоров’я

“Якщо в області є пом’якшення, немає зростання захворюваності, не заповнюються ліжка з хворими на коронарвірусну хворобу і проводиться належне тестування, то дозволятимуть запускати громадський транспорт і відкриватимуться садочки. Ми прив’язали садочки і громадський транспорт до другого етапу пом’якшення карантину, щоб батьки могли працювати і було де залишати дітей”, – каже Ляшко. 

Чиновник додає, що наразі Київ задовольняє критеріям, які дозволяють відновити рух транспорту та відкрити дитячі садочки. 

Водночас забезпечувати вихователів масками, антисептиками та респіраторами має роботодавець за допомогою місцевих адміністрацій, зауважує Ляшко. Відповідальність за дотримання умов – наявність засобів захисту, вимірювання температури – також нестимуть самі заклади. Щоправда, зазначає головний санітарний лікар, додатковий контроль здійснюватиме Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

“Для дітей ми не розглядаємо варіанту носіння масок в садочку. Вони повинні бути в групах із пріоритетом активностей на вулиці, якщо дозволить погода. Ми також не обмежуємо кількість дітей в групах”, – говорить Ляшко. 

Олена Цимбаленко, директорка громадської організації “Центр АВА-терапії”, що опікується реабілітацією дітей з аутизмом каже, що за тиждень їхній садочок вже готовий приймати вихованців: 

“Але ми почекаємо постанови, оскільки все, що говориться на словах, нас не задовольняє. Утім, теоретично ми зможемо відкритися вже 25 травня. Маємо достатньо часу, аби підготуватися та виконати вимоги протиепідемічної безпеки МОЗ”.  

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter