Перше судове засідання у справі проти активістів, які кинули яйця в депутата Барну, перенесли на чотири місяці

Дата: 29 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Перше судове засідання у справі трьох активістів “Автомайдану”, які обвинувачуються в тому, що закидали народного депутата Олега Барну яйцями, перенесли на чотири місяці – на 19 березня 2019 року.

Про це повідомляє кореспондентка Центру інформації про права людини.

Як повідомив на брифінгу під будівлею Печерського суду Києва адвокат обвинувачених Роман Маселко, призначене на сьогодні засідання скасували через заяву судді про “відгул на сьогодні”.

Сам потерпілий Олег Барна також у суд не з’явився. Водночас під судом зібрались активісти “Автомайдану” з плакатами “Руки геть від Автомайдану”, “Тупі важкі предмети”, “Три яйця = чотири роки ув’язнення” та лотком яєць із зображенням на них депутата Барни.

Трьом активістам – Сергію  Хаджинову, Олегу Пушаку та Богдану Мельнику – інкримінують “погрозу або насильство щодо державного діяча”. За це їм загрожує від чотирьох до семи років позбавлення волі. Йдеться про кинуті в Барну сирі яйця біля Верховної Ради під час мітингу 13 липня 2017 року, де активісти “Автомайдану” вимагали позбавити низку народних депутатів недоторканності.

Як заявив під будівлею суду один з обвинувачених Сергій Хаджинов, він кинув у Барну яйце, бо “не витримав”.

“Дуже неприємно, коли тебе називають агентом Путіна і засранцем”, – пояснив активіст, на які саме слова депутата Барни він відреагував яйцем.

Хаджинов нагадав, що п’ять років тому його вже затримували за громадянську позицію, коли він з “Автомайданом” їздив у Межигір’я до будинку Януковича.

“Тоді людей ловили і казали, що вони організовують якісь масові заворушення, але тоді жодна справа не була доведена до суду. А зараз активістів уже не просто підозрюють, а обвинувачують, і їх можна реально засудити”, – заважив Роман Маселко.

Він додав, що неофіційно слідчий йому підтвердив, що доведення справи до суду – “це вказівка генпрокурора”, під будинком якого “Автомайдан” проводив акцію протесту 9 грудня 2017 року.

“9 грудня ми їдемо до Луценка додому. Близько 200 авто поїхало. І через два тижні після цієї акції ми дізнаємося, що трьох “автомайданівців” звинувачують у тяжкому злочині – заподіяння побоїв державному діячу Олегу Барні”, – додав Маселко.

Адвокат наголосив, що Барна після кинутих у нього трьох яєць навіть не проходив експертиз як потерпілий і єдине, що є в матеріалах справи, це відео, де в нього кидають яйцями, і свідчення нардепа, що після цього в нього “боліла голова”.

Тому Маселко називає справу проти активістів “Автомайдану” злочином і намаганням перешкодити діяльності громадських активістів та залякуванням їх.

 Фото з Фейсбук-сторінки “Автомайдану”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter