Перемога Трампа є одним з трендів, що сприяють згортанню свобод у світі – Freedom House

Дата: 31 Січня 2017
A+ A- Підписатися

Перемога на Дональда Трампа на виборах президента США є одним з трендів, які у 2016 році сприяли згортанню свободи у світі.

Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації “Freedom House” Свобода у світі – 2017″ про стан свободи у 2016 році, презентованому сьогодні на брифінгу в Києві.

Як зазначено у звіті, виборча кампанія Трампа вирізнялась рядом тривожних заяв, зокрема, про масові депортації іммігрантів. Перед виборами він принижував договірні союзи країни і піддав критиці ЄС. Він неодноразово хвалив Володимира Путіна і заявив про свою готовність прийняти окупацію Росією Криму.

У Freedom House відзначають, що успіх Дональда Трампа на виборах з одного боку продемонстрував постійну відкритість і динамізм американської системи, а з іншого показав, що Сполучені Штати не володіють імунітетом до того типу популістських закликів, які резонували через Атлантичний океан в останні роки.

Згідно зі звітом, у 2016 році популістські і націоналістичні політичні сили досягли вражаючих успіхів в демократичних державах, в той час як авторитарні держави, що здійснюють акти агресії та звірства в зонах бойових дій, залишилися без відповіді на двох континентах.

“Всі ці події вказують на зростаючу небезпеку того, що міжнародний порядок останньої чверті століття, що базується на принципах демократії, прав людини і верховенства закону, поступиться світу, в якому окремі лідери і країни переслідують свої власні вузькі інтереси без конструктивних обмежень, а також без врахування спільних переваг глобального світу, свободи і процвітання”, – йдеться у звіті.

Загалом минулого року у 67 країнах спостерігалося погіршення ситуації з політичними правами та громадянськими свободами. І лише у 36 – покращення. Упродовж останніх 11 років, з 2006 року, у 109 країнах спостерігалося погіршення ситуації, у 60 – покращення.

Із 195 країн, які оцінювалися, 87 – отримали рейтинг “вільних”, 59 – “частково вільних” і 49 – “невільних”, в тому числі і Росія.

Серед факторів, що вплинули на свободи та цінності, правозахисники називають той факт, що протягом останнього десятиліття авторитарні держави сформували коаліції, аби протистояти впливу Сполучених Штатів і їхніх демократичних союзників.

“Спочатку вони зосередились на нейтралізації зусиль Організації Об’єднаних Націй та інших транснаціональних органів, які мають забезпечувати дотримання глобальних стандартів в галузі демократії та прав людини. Вони також працювали, щоб мобілізувати підтримку диктаторів, які перебувають перед внутрішнім або міжнародним тиском, як Асад в Сирії”, – йдеться у звіті.

“Freedom House” також наголошує на впливі, який здійснює на світову політику, зокрема європейську, президент Росії Володимир Путін.

Росія фінансово підтримує політичні партії та окремих діячів у Європі, аби вони відстоювали її інтереси в Європейському парламенті, зокрема, в питанні санкцій.

“Марін Ле Пен, лідер Національного фронту Франції, часто хвалить Володимира Путіна, отримавши фінансову допомогу від російських джерел, і закликає Францію орієнтуватися на Росію на противагу США. Політики-популісти в Нідерландах, Великобританії, Італії та Австрії регулярно зустрічаються з російськими офіційними особами, критикують санкції, введені ЄС після вторгнення Кремля в Україну, а також підтримують інтереси Росії в голосуванні в Європейському парламенті”, – пишуть автори звіту.

Вони зазначають, що поки прихильність до авторитаризму, подібного путінському, представляє думку меншості в Європі. Адже опитування показують, що досі європейці розглядають Росію як репресивну і небезпечну. Але багато європейців мають сумніви з приводу деяких основних цінностей, що лежать в основі європейської ідеї. Вони все більше сумніваються в економічних та соціальних вигодах євроінтеграції та демократичної солідарності в цілому. І вони менш схильні підтримувати зовнішню політику, яка включає допомогу іншим державам.

У доповіді також наголошується, що головні демократичні країни занурилися у тривогу і непевність після того, як Велика Британія проголосувала за вихід з Європейського Союзу, новий уряд у Польщі запровадив низку антидемократичних кроків, у частині Європи до влади прийшли ксенофобські націоналістичні партій, а у США переміг Дональд Трамп.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter