Павло Гриб не має хвороби, яка б не дозволяла тримати його за гратами – Омбудсман Росії

Дата: 27 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Російський Омбудсман Тетяна Москалькова заявляє, що викрадений російськими спецслужбами 19-річний українець Павло Гриб не має тяжких захворювань, включених до переліку таких, які за російським законодавством є перешкодою для тримання під вартою підозрюваних або обвинувачених у скоєнні злочину осіб.

Про це йдеться у відповіді Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Тетяни Москалькової на запит українського Омбудсмана Валерії Лутковської щодо дотримання прав громадянина України Павла Гриба, повідомляє прес-служба Омбудсмана.

За словами Москалькової, вона отримала такі дані у відповідь на запити “до компетентних органів” РФ.

Згідно з цією інформацією, Павло Гриб 18 вересня пройшов обстеження в Краснодарській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги і лікарська комісія не виявила у нього згаданого вище захворювання.

Крім того, після прибуття до СІЗО-5 Павло Гриб пройшов медичний огляд і був взятий під диспансерний нагляд за наявними хронічними захворюваннями.

“Наразі загальний стан здоров’я Павла Гриба оцінюється лікарями-спеціалістами як задовільний, він перебуває під динамічним наглядом медичних працівників, отримує призначене лікування в амбулаторних умовах. Препарати для лікування йому надаються у відповідності до рекомендацій лікарів і наявних захворювань”, – йдеться у листі Омбудсмана РФ.

Москалькова також повідомила, що 18 вересня 2017 року Павлу Грибу було надано побачення зі співробітниками Генерального консульства України, під час якого Павло Гриб не скаржився на умови тримання, стан здоров’я чи дотримання його законних прав і інтересів.

Нагадаємо, Гриб зник 24 серпня у Білорусі. За його словами, на автостанції Гомеля його викрали невідомі люди в цивільному і передали іншим невідомим людям у якомусь лісі. Більше доби його тримали в приміщенні без вікон, після чого відвезли до Смоленської області, де “законно” оформили арешт.

Адвокат Гриба Андрій Сабінін повідомляв, що російський суд заочно виніс рішення про його  затримання на два місяці, ще 17 серпня, до моменту прибуття хлопця в Гомель.

За офіційною інформацією, він перебуває в краснодарському СІЗО. Влада Росії намагаються звинуватити його в тероризмі.

6 жовтня ЄСПЛ надіслав лист адвокату Гриба, де повторно попросив до 16 жовтня надати висновки про обстеження хлопця українськими фахівцями. Але Росія проігнорувала лист ЄСПЛ і не пустила українських лікарів у краснодарське СІЗО до утримуваного там Павла Гриба.

18 жовтня суд у Краснодарі продовжив арешт українцю Грибу до 4 січня 2018 року.

Українські лікарі 18 жовтня заявили, що стан здоров’я Павла Гриба, згідно з описами його російського адвоката, у даний момент можна вважати важким, оскільки при його захворюванні навіть за відсутності скарг стан оцінюється як середньої тяжкості.

20 листопада батько заарештованого Ігор Гриб заявив, що стан здоров’я Павла Гриба погіршується.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter