Парламент відтермінував запуск трансплантації ще на один рік

Дата: 20 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала в другому читанні законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині.

Про це повідомляє сайт парламенту.

Документ, за який проголосували 320 депутатів, фактично відтермінував запуск електронних систем трансплантації, в яких медики мали шукати донорів. Згідно із законом, Кабмін до 1 січня 2021 року має забезпечити утворення та функціонування таких систем, а також їхню інформатизацію, адміністрування, програмне забезпечення та наповнення відповідною інформацією.

До початку роботи державних інформаційних систем трансплантації, але не пізніше ніж 1 січня 2021 року положення проголосованого закону не застосовуються, а трансплантації мають проводити на основі інформації, що міститься на паперових носіях.

Нагадаємо, що наприкінці грудня минулого року уряд затвердив порядок, за яким повнолітні українці зможуть давати письмову згоду на донорство органів після смерті. Кожен зможе письмово затвердити своє бажання чи небажання стати донором або призначити уповноважену особу, яка зможе вирішити це за нього після його смерті. Рішення про донорство людина може змінювати протягом усього життя, адже після подання нової форми заяви дія попередньої анулюється. У міністерстві зауважили, що кількість заяв, які може подати фізична особа, є необмеженою.

У квітні поточного року МОЗ мало почати наповнення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, що є однією з умов проведення операцій із трансплантації органів в Україні. Незважаючи на гальмування із запуском реєстру, нещодавно лікарі з районної лікарні вперше трансплантували нирку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter