ПАРЄ зменшила кількість місць для українців у комітеті, який працює над санкціями проти Росії

Дата: 21 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи змінило правила формування комітетів, що серед іншого призвело до позбавлення України місць у регламентному комітеті, який працює над зняттям санкцій з Росії.

Про це повідомляє “Українська правда”.

За рішенням керівного органу ПАРЄ, у регламентному комітеті та комітеті з питань обрання суддів ЄСПЛ не може бути більше двох представників кожної з держав-членів. Досі в згаданих комітетах не було такого обмеження, їхній склад формувався за пропозиціями політичних груп.

Завдяки цьому в регламентному комітеті було четверо українців: Володимир Ар’єв, Владислав Голуб, Юлія Льовочкіна та Сергій Кіраль (перший заступник голови комітету). Цей комітет мав особливу вагу, оскільки відповідав за розроблення змін до регламенту, які мали зняти санкційний тиск із Росії і відкрити шлях до повернення росіян до асамблеї.

Як розповів голова української делегації Володимир Ар’єв, у підсумку дискусії Бюро ПАРЄ “обнулило” перелік тих депутатів, країни яких перевищили нову квоту у два місця в комітеті. “Зараз у нас нуль місць у регламентному комітеті, і групи мають висувати нових кандидатів”, – пояснив він.

Також постраждали українські представники в комітеті з питань виборів суддів ЄСПЛ (чотири депутати від України).

Варто зазначити, що через нові правила втратили місця в комітетах також представники низки інших держав. Однак за підсумками закритої дискусії на Бюро, у якій брав участь Володимир Ар’єв, він упевнений, що зміни спрямовані саме проти України через її роботу в регламентному комітеті. “Це видається дрібною помстою за принципову позицію українців по зміні регламенту на догоду Росії”  – заявив він у коментарі “Європейській правді”.

У жовтні минулого року парламентська асамблея Ради Європи на своєму засіданні не знайшла голосів для зміни санкційних правил, як того вимагала Росія. Вирішення цього питання відклали на 2019 рік.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter