“Останній крок у кричущому придушенні вільних медіа”: ЄС відреагував на заборону білоруського TUT.by

Дата: 04 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

У Європейському Союзі назвали кричущим порушенням свободи слова позбавлення білоруським судом статусу ЗМІ незалежного порталу TUT.by та закликали владу країни повернути його медіа. 

Про це у своєму твіттері написав речник ЄС Петер Стано.

Напередодні Економічний суд Мінська розглядав позов, який подало проти видання Міністерство інформації республіки. Починаючи із серпня 2020 року медіа отримало чотири попередження через матеріали про фальсифікації на виборах, обшуки у своєї співробітниці, корупцію в Комітеті держконтролю, а також про прохання білоруської митниці підтвердити, що в популярній книжці про Гаррі Поттера немає закликів до повалення влади. За законами республіки позбавити статусу ЗМІ можна вже після двох попереджень. 

“Позбавлення статусу TUT.by – це останній крок у кричущому придушенні журналістів і вільних ЗМІ. Це має припинитися”, – написав речник Стано. 

Наприкінці листопада білоруські силовики затримали журналістку видання, яка написала матеріал про загибель 31-річного Романа Бондаренка. Хлопця побили у його дворі тітушки, які приїхали туди зривати біло-червоно-білу символіку. У ЄС закликали білоруську владу відпустити журналістку та всіх інших її колег, яких переслідують у країні. 

Нагадаємо, що з 9 серпня в Білорусі не закінчуються акції протесту невдоволених фальсифікаціями на виборах президента. Перегони, за офіційними даними, виграв Олександр Лукашенко, однак результати незалежних підрахунків вказують на перемогу кандидатки від опозиції Світлани Тихановської

За даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. Також відомо про загиблих. Ще тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter