Опозиційного турецького журналіста видворили з України до Туреччини

Дата: 18 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Опозиційного турецького журналіста та блогера Юсуфа Інана силоміць вивезли з України до Туреччини.

Про це повідомляє Національна спілка журналістів України.

Подія трапилася 15 липня в Миколаєві. Працівники СБУ затримали Юсуфа Інана у нього вдома. Далі співробітники Національної розвідувальної організації Туреччини (МІТ) доставили журналіста з України до Туреччини. Про це повідомляє турецьке агентство Anadolu.

Факт вивезення підтвердив НСЖУ колега Юсуфа – журналіст Юнус Ердогду, який живе й працює в Україні з 2005 року.

“Особисто з Юсуфом знайомий не був, але спілкувалися в соцмережах. Після події до нас звернулася його дружина – вона налякана, сама лишилася з дітьми й не знає, куди звертатися та як допомогти чоловікові. Знайти адвоката, який би погодився взятися за цю справу, – неймовірно важко, всі усвідомлюють ризики та реалії життя в Туреччині”, – говорить Юнус Ердогду.

Також Юнус зазначає, що розраховувати на підтримку журналістської спільноти Туреччини не варто через політичну ситуацію в країні. Так само в інтерв’ю виданню “Страна.ua” Юнус розповів, що хвилюється за власну безпеку.

“Зараз турецька влада склала список з вісьмох осіб – політбіженців, громадян Туреччини, які виступають проти Ердогана. Цей список був озвучений владою. Всіх збираються викрасти з України, куди вони приїхали, ховаючись від режиму Ердогана. На жаль, звертатися зі скаргами і заявами або проханнями про захист до української влади ми не можемо. З однієї причини: після викрадення цих двох громадян Туреччини в Україні прес-секретар Ердогана заявив, що він дякує владі України за “співпрацю” в поверненні громадян Туреччини на батьківщину. Як ми можемо довіряти тим, хто співпрацює з ердоганівськими спецслужбами?” – каже він.

Юсуфа Інана турецька влада звинувачує в поширенні через соціальні мережі інформації, яка нібито завдає шкоди державним інтересам. Юсуф Інан відомий також тим, що брав активну участь в опозиційній кампанії проти чинного президента Туреччини Ердогана. Факти вивезення журналіста підтверджують і турецькі ЗМІ.

Керівниця прес-служби Національної поліції в Миколаївській області Олена Бережна в коментарі НСЖУ повідомила, що Юсуф Інан не був викрадений, а його затримали представники СБУ.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко зазначає, що ситуація з турецьким журналістом Юсуфом Інаном дуже тривожна і викликає занепокоєння.

“Для міжнародних партнерів НСЖУ, зокрема Міжнародної та Європейської федерацій журналістів, принциповим є дотримання українською владою прав опозиційних іноземних журналістів. Наразі ж ми бачимо, що дії українських силовиків є дикунськими: такими були депортація грузинського журналіста Тамаза Шавшишвілі минулого року, порушення прав азербайджанського журналіста Фікрата Гусейнова весною цього року. І от тепер нова ситуація, яка показує, що Україна – країна небезпеки для опозиційних іноземних журналістів”, – зауважує він.

Також у ЗМІ повідомляється, що, крім опозиційного журналіста з України, силоміць вивезено до Туреччини підприємця Саліха Зекі, якого також звинувачують у зв’язках з опозицією.

Раніше повідомлялося, що минулого четверга, 12 липня, в Україні затримали опозиційного журналіста Юсуфа Інана.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter