ООН, ЄС та США закликають Росію демілітаризувати Запорізької АЕС, вона – проти

Дата: 13 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Високий представник Європейського Союзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель закликав до створення демілітаризованої зони довкола Запорізької атомної електростанції.

Про це він написав на своїй твіттер-сторінці, підтримавши таким чином заклик України до створення такої зони.

“Запорізька АЕС не повинна використовуватися в жодній військовій операції. Підтримую заклик до демілітаризації її території, починаючи з повного виведення російських сил, і закликаю МАГАТЕ здійснити візит до неї”, – написав він.

Боррель також наголосив, що Росія повинна негайно передати повний контроль над Запорізькою АЕС її законному суверенному власнику – Україні.

Також під час засідання Радбезу ООН Сполучені Штати Америки вказали, що для безпеки ЗАЕС необхідно звідти вивести російські війська, створити там демілітаризовану зону і забезпечити доступ експертів МАГАТЕ.

“Сполучені Штати закликають російську федерацію негайно вивести її сили з української території. Це дозволить Україні відновити виняткову безпеку та гарантії, які вона підтримувала протягом десятиліть на об’єкті (ЗАЕС – ред.)”. Росія сама створювала ризики, розпочавши повномасштабне вторгнення, і вона може усунути ці ризики прямо зараз, якщо вийде з України”, – сказала заступниця держсекретаря США з питань контролю над озброєннями та міжнародної безпеки Бонні Дженкінс.

Дженкінс також наголосила, що Росія сама створювала ризики, розпочавши повномасштабне вторгнення, і вона може усунути ці ризики прямо зараз, якщо вийде з України.

“Для початку США знову вказують на важливість полегшення доступу персоналу МАГАТЕ для розв’язання питань ядерної безпеки та гарантій на запорізькому об’єкті та на інших ядерних об’єктах по всій країні”, – закликала вона.

За її словами, звинувачення з боку Кремля української сторони в атаках на АЕС спрямовані на те, щоби змусити інших проігнорувати факт незаконного перебування російських сил на об’єкті.

 Сполучені Штати ретельно стежать за розвитком подій на Запорізькій АЕС та занепокоєні зростанням ризиків ядерної небезпеки у зв’язку зі діями РФ.

“Це ставить під загрозу людей в Україні, сусідніх країнах, а також міжнародне співтовариство”,- заявила представниця Держдепартаменту США.

Під час цього засідання Радбезу ООН постпред України при ООН Сергій Кислиця закликав Москву розмінувати об’єкти ЗАЕС і відвести військових та озброєнні зі станції.

Кислиця пояснив, що скликання Радбезу “терористичною Росією” для розгляду обстрілів Запорізької АЕС означає, що РФ “вирішила піти ва-банк”, оскільки її намір звинуватити Україну в атаках, які інсценувала Москва, провалився.

Крім того, до негайного припинення військових дій поблизу найбільшої в Європі атомної електростанції та створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС закликав й Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Об’єкт не можна використовувати як частину жодної військової операції. Натомість потрібна термінова домовленість на технічному рівні щодо безпечного периметра демілітаризації, щоб гарантувати безпеку території.

Антоніу Гутерреш

Водночас секретар РНБО Олексій Данілов звинуватив МАГАТЕ у бездіяльності щодо ситуації на ЗАЕС.

За його словами Міжнародне агентство ООН з атомної енергії нічого не зробило для того, щоб не дати Росії шантажувати світ вибухом на окупованій Запорізькій атомній електростанції, сказав він в етері Свобода LIVE.

Олексій Данілов

“Після захоплення електростанції МАГАТЕ нічого не зробила, щоб поставити крапку у цьому питанні… МАГАТЕ мало б збудитися ще 3 березня, більше того, МАГАТЕ після 24 лютого мала робити відповідні заяви, що стосуються ядерних об’єктів, які є на нашій території, і могла б у зовсім інший спосіб взагалі працювати. І на сьогоднішній день, коли вже росіяни відкрито шантажують нашу країну і шантажують Європу, то дії цієї організації мали би бути набагато раніше. Відповідні, які є у них в протоколах”, – сказав Данілов.

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя відхилив пропозицію щодо створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС.

“Демілітаризація станції може зробити її вразливою для тих, хто захоче її відвідати. Якими будуть їхні цілі та завдання, ніхто не знає. Ми не можемо виключати будь-яких провокацій, терористичних атак на станцію, яку ми повинні захистити”, – сказав він, заявивши, що Росія захищає АЕС, зокрема, від можливих терактів.

Нагадаємо, що територія Запорізької АЕС зазнає обстрілів. Ситуація загострюється, адже зовсім поруч розташовані джерела випромінювання та пошкоджено кілька радіаційних датчиків.

Україна та Росія звинувачують одну одну в обстрілах. 

Сергій Кислиця звернув увагу Радбезу ООН на обставини нападу на ЗАЕС 6 серпня, коли близько 500 російських окупантів, присутніх на об’єкті в момент обстрілу, заздалегідь сховалися в укритті. Російська військова техніка, розгорнута на АЕС, також була захована в енергоблоках першого і другого реакторів.

Внаслідок обстрілу, нагадав Кислиця, були пошкоджені три детектори радіаційного контролю на майданчику сухого сховища відпрацьованого палива, що унеможливлює раннє виявлення і своєчасне реагування в разі погіршення радіаційної обстановки або викиду радіації з контейнерів, де воно зберігається.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець вказав на те, що, за міжнародним правом, ядерним тероризмом вважається вже сам напад на об’єкт, де працюють із ядерними або радіологічними матеріалами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter