Окупанти незаконно етапували кримського блогера Мемедемінова до російської колонії

Дата: 04 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Засудженого кримського блогера та громадянського журналіста Нарімана Мемедемінова етапували до колонії-поселення в Ростовській області Росії.

Про це громадському об’єднанню “Кримська солдіраность” розповів адвокат Еміль Курбедінов.

Адвокат пообіцяв повідомити точну адресу колонії-поселення згодом. За його словами, напередодні сторона захисту подала заяву про умовно-дострокове звільнення кримського блогера, але через етапування необхідно буде зробити це повторно, бо змінилася адреса його фактичного місцеперебування.

“У лютому поточного року в Нарімана вже підійшов термін умовно-дострокового звільнення, але через відкладену майже на пів року апеляцію документи ми змогли подати тільки після набуття вироком чинності. Та суд не встиг розглянути наше клопотання, оскільки його практично одночасно етапували до колонії. Щойно ми встановимо точну адресу, відразу ж скеруємо до суду за місцем розташування цієї колонії ще одну заяву про умовно-дострокове звільнення”, – прокоментував захисник.

Нагадаємо, блогера Нарімана Мемедемінова російські силовики затримали ще в березні минулого року. Чоловіка звинувачують у публічних закликах до ведення терористичної діяльності. Приводом для звинувачень став канал YouTube, де Мемедемінов висвітлював події в Криму. Національна спілка журналістів України (НСЖУ) назвала арешт Мемедемінова в Криму “порушенням прав на свободу думки, вільне отримання і поширення інформації, в тому числі за допомогою мережі інтернет”.

У жовтні 2019 року “суд” засудив Мемедемінова до двох з половиною років ув’язнення в колонії-поселенні. Захист блогера заявив про намір подавати позов до Європейського суду з прав людини.

Низка українських правозахисних і медійних організацій закликали міжнародні організації та уряди країн ЄС, США, Канади, Японії вимагати від Росії звільнення Мемедемінова.

Військовий апеляційний суд Власіхи Московської області 14 травня залишив чинним вирок кримському блогеру, громадянському журналістові Наріману Мемедемінову за звинуваченням у публічних закликах до терористичної діяльності.

МЗС України висловило протест у зв’язку з рішенням російського апеляційного суду.

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, які забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

У лютому Центр прав людини ZMINA та Кримська правозахисна група оприлюднили інформаційно-аналітичну доповідь про згортання свободи слова в тимчасово окупованому Криму. З кінця лютого 2014 до вересня 2019 року правозахисники зафіксували понад 300 порушень прав журналістів в окупованому Криму.

Нагадаємо, у квітні колишні політв’язні Роман Сущенко та Станіслав Асєєв звернулися до Міжнародної та Європейської федерацій журналістів із проханням посилити зусилля щодо звільнення кримських колег.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter