Офіс президента: Процес звільнення полонених загальмувався

Дата: 03 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Процес звільнення українських полонених, яких незаконно утримує Росія та підконтрольні їй бойовики, загальмувався. 

Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак. 

За його словами, причиною гальмування стала не лише епідемія коронавірусу, а й невиконання Росією домовленості Нормандського саміту в Парижі про допуск представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць утримання заручників на тимчасово окупованих територіях.

Заяву щодо гальмування процесу звільнення полонених Єрмак зробив у межах одноденного візиту до Німеччини, куди він приїхав разом з міністром оборони Андрієм Тараном, радником президента Русланом Демченком, віцепрем’єр-міністром – міністром із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексієм Резніковим та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.

У спілкуванні з німецькими колегами Єрмак наголосив, що Україну не влаштовує повільність просування вперед у Мінському форматі, а також обстріли із забороненого озброєння, які не припиняють бойовики. За словами керівника офісу Зеленського, з 19 грудня минулого року до 29 травня зафіксували понад півтори тисячі обстрілів з боку бойовиків. 

Водночас міністр оборони Андрій Таран під час поїздки передав федеральній міністерці оборони Німеччини Аннеґрет Крамп-Карренбауер матеріали з доказами присутності збройних формувань Росії на Донбасі та нагадав про мілітаризацію Криму. 

Нагадаємо, що 16 квітня в межах взаємного обміну полонених Україна звільнила 20 громадян. З полону, зокрема, звільнили луганського студента, якого терористи затримали за допис: “Люблю маму, хардкор та Україну”. Після повернення всіх звільнених помістили на обов’язкову обсервацію, однак у жодного з них не знайшли коронавірусу. 

За даними колишньої Омбудсманки Валерії Лутковської, досі тільки на Донбасі в підвалах бойовиків залишаються близько сотні людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter