НСЖУ вимагає від Авакова звільнити всіх правоохоронців, які били журналіста у Черкасах

Дата: 09 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Національна спілка журналістів України оприлюднила посади і прізвища всіх працівників міліції, які або били черкаського журналіста Ігоря Єфімова кийками, або не заважали його бити, і вимагає від Міністерства внутрішніх справ, аби всі вони були звільнені.

Як повідомляє прес-служба НСЖУ, інформацію про кривдників журналіста взято із тексту вироку Соснівського районного суду Черкас, де розглядалася справа побиття співробітниками батальйону патрульної служби фотожурналіста газети “Вечірні Черкаси” Ігоря Єфімова у лютому 2014-го року.

У середу одразу п’ять черкаських обласних газет – “Вечірні Черкаси”, “Черкаський край”, “7 днів”, “Акцент” і “Нова Молодь Черкащини” – на знак солідарності із постраждалим колегою вийшли із шпальтою з плакатом “Ні – безкарності за злочини проти журналістів”, на якому поруч із фотографією закривавленого журналіста – прізвища тих міліціонерів, які його били, або спостерігали за побиттям.

Вироком суду констатовано, що Ігорю Єфімову “спричинено ушкодження у вигляді: травми голови зі струсом головного мозку, рану м’яких тканин, садно обличчя, травматичний набряк м’яких тканин нижньої щелепи справа, вивих правого плеча, крововиливи, садно тазу…”.

Однак на переконання в.о. голови НСЖУ Сергія Томіленка, органи прокуратури провели розслідування недбало, звинувачення пред’явили лише одному підозрюваному – командиру. Але і того суд наприкінці 2016-го року виправдав.

“Наші вимоги – не якась кривава помста. За звіряче побиття нашого колеги ми вимагаємо, щоб нова Національна поліція та система МВС вигнала зі своїх лав кожного фігуранта цього списку!”, –  наголошує Сергій Томіленко.

На підтримку журналіста та з вимогою покарати винних журналісти Черкас 8 лютого провели акцію солідарності, на якій роздавали у центрі міста газети із плакатом “Ні – безкарності”. Також ці плакати учасники акції передали працівникам новоствореної Національної поліції як вимогу поважати права журналістів.

Нагадаємо, 20 січня 2014 року Ігор Єфімов був жорстоко побитий правоохоронцями під час зачистки блок-посту активістів на черкаській дамбі. Він був на місці подій у жовтому жилеті “преса”, із бейджем і фотокамерою.

Петро Паливода, який був встановлений єдиним підозрюваним, на той момент займав посаду заступника командира батальйону. Однак Соснівський суд 12 грудня 2016 року визнав Паливоду невинним, оскільки на день вчинення кримінального правопорушення, він не був службовою особою, а тому в його діях відсутній склад кримінального правопорушення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter