“Незрячий пацієнт у капцях трусився від холоду”: як живуть люди у психіатричній лікарні на Харківщині

Дата: 14 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Персонал Обласної психіатричної лікарні № 2 на Харківщині жорстоко поводиться з пацієнтами.

Таких висновків дійшли монітори офісу Омбудсмана під час відвідування установи.

Заклад, розташований у селі Барвінкове, розрахований на 100 ліжок: чоловіче відділення – на 60, жіноче – на 40. Під час моніторингу чоловічого відділення представники Омбудсмана виявили, що замість 56 пацієнтів, які, згідно з документацією, перебували на лікуванні, був лише 41 пацієнт.

“Як пояснила головна медична сестра, чотирьох пацієнтів у день візиту виписано, хоча в медичній документації про це не було жодних записів. Решта – у лікувальній відпустці. Це також ніде не було зафіксовано”, – розповіли монітори.

В одному з неопалюваних приміщень на території закладу експерти знайшли п’ятеро пацієнтів. Вони разом зі співробітником лікарні були зачинені в ньому з ранку і до 15-ї години:

“Один незрячий пацієнт був у капцях на босу ногу і трусився від холоду. Тому було прийнято рішення викликати поліцію. Пацієнти не хотіли повертатися до відділення, боячись, що до них можуть застосовувати фізичне насилля”.

У жіночому відділені монітори виявили факт зловживання особистими пенсійними коштами пацієнтів на потреби лікарні. Особливо це стосується тих пацієнтів, які перебувають у закладі багато років. У чоловічому відділенні також знайшли численні порушення:

“Немає гарячої води, ліжка з панцерною сіткою, поганої якості матраци та постільна білизна, відсутні приліжкові тумбочки, пацієнти палять у приміщенні. Пацієнти не виходять на прогулянки та не мають вільного доступу до питної води”.

Усі виявлені факти порушень експерти передали керівництву Харківської області та обласної прокуратури.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter