Незаконне збройне формування Донеччини не випускає людей за межі ОРДО – прикордонники

Дата: 01 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

На контрольних пунктах в’їзду-виїзду в межах Донецької області рух громадян відбувається лише в напрямку тимчасово окупованої території, у зворотному напрямку руху громадян і транспорту немає.

Про це 1 вересня повідомляє Держприкордонслужба України (ДПСУ).

“Російсько-окупаційні війська здійснюють вибірковий пропуск лише в напрямку ТОТУ та повністю відмовляють у виїзді на територію, підконтрольну українській владі”, – повідомили в ДПСУ, посилаючись на дані громадян, що прямували через лінію розмежування до тимчасово окупованої території України та повернулися на КПВВ.

За даними прикордонників, 1 вересня у КПВВ на в’їзд та виїзд перебувала така кількість транспортних засобів: “Майорське” – 0/0; “Мар’їнка” – 0/0; “Новотроїцьке” – 0/30; “Гнутове” – 0/10.

У Держприкордонслужбі зазначили також, що з 1 вересня всі КПВВ на лінії розмежування в районі проведення Операції об’єднаних сил здійснюють пропускні операції за осіннім графіком роботи.

“Пропуск осіб та транспортних засобів здійснюється з 7:00 до 18:30, зміна часового режиму пов’язана з безпековою складовою”, – пояснили у відомстві.

Представник Омбудсмана України в Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський повідомляє, що бойовики незаконного збройного формування Донеччини не випускають людей з окупованої території ані в Росію, ані на окуповану територію Луганської області.

“Ніч провів на лінії розмежування, був у Мар’їнці, Красногорівці, Майорську. КПВВ “Майорське” працює лише на в’їзд у “ДНР”. КПВВ “Мар’їнка” і “Гнутове” з боку “ДНР” – в’їзд і виїзд закритий. З “ДНР” людей не випускають ні в РФ, ні в ОРЛО. Працює лише КПВВ “Станиця-Луганська” повідомив він.

Також він додав, що в ніч на суботу незаконне збройне формування арештовувало людей. 

Кафе “Сєпар” після вибуху

“Мені відомо про двох (затриманих – ред.). До людей приходили просто у квартири вночі… Донецьк узятий в кільце військовою технікою, усі воєнізовані підрозділи НЗФ приведені у бойову готовність. Найближче оточення Захарченка намагається втекти з території “ДНР”… Така ситуація, за інформацією джерел у НЗФ “ДНР”, триватиме 3 дні”– написав Лисянський.

Україна проситиме координаторів ОБСЄ у Тристоронній контактній групі в Мінську та гуманітарній підгрупі звернутися до представників ОРДО щодо розблокування роботи КПВВ на Донбасі.

“Отримала тривожну інформацію з окупованого Донбасу, йдуть масові затримки і арешти громадян, бойовики заблокували роботу усіх КПВВ, нікого не випускають з території окупації. Це все тільки поглиблює глибоку гуманітарну кризу на окупованій території. КПВВ заблоковані саме 1 вересня, коли розпочався шкільний рік”, – заявила перша заступниця голови Верховної Ради, представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко

“Вже спрямувала листи на координаторів ОБСЄ в ТКГ і гуманітарній підгрупі Мартіна Сайдіка і Тоні Фріша з проханням негайно звернутися до представників ОРДО – розблокувати роботу КПВВ. Також я спрямувала листи до представництва Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні з проханням негайно вимагати доступу до тюрем в окупованому Донбасі, де зараз масово катують людей”, заявила вона 

Нагадаємо, 31 серпня російські ЗМІ повідомили, що ватажка незаконного збройного формування Донеччини Олександра Захарченка підірвали в кафе “Сєпар” у Донецьку. Як пише російська газета “Коммерсант”, Захарченко загинув від вибухового пристрою, закладеного в лампу в кафе. 

Представник “оперативного командування ДНР” Едуард Басурін згодом уточнив, що внаслідок вибуху загинули двоє людей, дев’ять – постраждали. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter