Немиря обурюється, що в парламенті не хочуть розглядати законопроект про пенсії на непідконтрольних територіях

Дата: 15 Січня 2018
A+ A- Підписатися

Голова парламентського Комітету з прав людини Григорій Немиря звертається до Європейської Комісії через те, що керівництво Верховної Ради ігнорує законопроект про пенсійні виплати переселенцям та громадянам, які залишилися на непідконтрольній території. 

Про це йдеться у повідомленні Комітету на сторінці у мережі Facebook. 

У листі повідомляється, що він проситиме Єврокомісію сприяти, аби парламент розглянув законопроект

“Законопроект 6692, який вже пройшов всі Комітети Верховної Ради та стосується права на отримання пенсій, в першу чергу, вимушеними переселенцями, так і не було винесено на розгляд народних депутатів, незважаючи на мої чисельні наполегливі звернення. Керівництво Верховної Ради його ігнорує.
Порушується Конституція України, норми міжнародного гуманітарного права та міжнародні зобов’язання нашої держави”, — сказав Григорій Немиря під час засідання Погоджувальної Ради парламенту.

“Сьогодні я надішлю листа Єврокомісару з питань розширення Йоганнесу Хану з проханням при обговоренні можливості відновлення надання Україні макрофінансової допомоги ЄС включити в список попередніх умов внесення до порядку денного парламенту цього законопроекту та позитивного вирішення питання щодо виплати пенсій цим категоріям громадян України”, — додав він.

За його словами, 640 тисяч українців в ОРДЛО не мають доступу до пенсій. 

Нагадаємо, ухвалена президентом Нацстратегія з прав людини зобов’язує Мінсоцполітики розробити механізм забезпечення пенсійних та інших соціальних виплат громадянам України на тимчасово не підконтрольних Києву територіях. 128-й захід Нацстратегії пропонує скасувати реєстрацію внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які проживають у населених пунктах Донеччини та Луганщини. 

Як відомо, довідка ВПО втрачає свою дію, якщо переселенець відсутній за фактичним місцем проживання понад 60 днів.  

У парламентському комітеті повідомляють, що законопроект №6692 розроблений за сприяння міжнародних організацій, зокрема ООН, Ради Європи, Норвезької ради в справах біженців та громадських організацій.

Законопроект пропонує виплачувати суми пенсій через, зокрема, збройний конфлікт без обмеження будь-яким строком.

Документ додає 44 статтю у закон  “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”. Вона зобов’язує призначати, перераховувати та обчислювати пенсії на підставі даних, наявних в Пенсійному фонді, якщо у переселенця немає відповідних документів.

У разі ухвалення законопроекту Пенсійний фонд не зможе відмовити у призначенні пенсії особам, яких “змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру“, на підставі неможливості проведення перевірки документів, поданих для визначення права на пенсію.

У пояснювальній записці автори документу прогнозують, що його ухвалення забезпечить рівні умови доступу до пенсійного забезпечення усіх громадян України незалежно від місця проживання та факту внутрішнього переміщення. 

Окрім цього, вони прогнозують, що реалізація такого закону не впливатиме на зміну показників бюджету, адже незалежно від можливості отримати пенсій, вона має бути нарахована всім пенсіонерам, а витрати на її виплату передбачені в бюджеті Пенсійного фонду. 

Головне науково-експертне управління Верховної Ради пропонує за результатами розгляду в першому читанні  повернути законопроект на доопрацювання. 

Управління просить авторів проекту закону, зокрема, уточнити, в яких випадках пенсіонери відносяться до тих, хто не одержав пенсії через згадані у документі обставини, та яким чином підтверджується, що неодержання пенсії пов’язане саме з ними.

В управлінні також пропонують, щоб ці зміни в законодавстві не поширювались, зокрема, на учасників терористичних угрупувань та незаконні органи влади.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter