“Не вважаю це образою”: депутат Луценко не бачить різниці між словами “ром” та “циган”

Дата: 19 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Народний депутат, голова підкомітету з питань запобігання і протидії корупції Ігор Луценко заявляє, що його дискримінує рекомендація не використовувати слово “цигани” для опису ромської громади.

Про це він сказав на круглому столі “Поточні проблеми захисту ромської меншини: хто саботує інтеграцію ромів в українське суспільство?”, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

Таку думку Луценко висловив після того, як ромська правозахисниця Зола Кондур зробила зауваження лідеру ультраправої організації “С14” Євгену Карасю, який у своєму виступі неодноразово використовував мову ворожнечі щодо ромської спільноти.

“Які саме правові акти ви маєте на увазі, коли говорите, що треба використовувати назву народу (роми – ред.)? Я ніколи не думав, що це слово буде образливим. Це мусять якось врегулювати наші фахівці, адже ви кажете, що це погано (використання мови ворожнечі – ред.)”, – зауважив Луценко.

Депутат оголосив про намір звернутися до Інституту української мови за роз’ясненнями, чому не можна використовувати слово “цигани”.

“Я би не входив у ці словесні війни, а сказав, що в нас є синоніми (роми та цигани – ред.), унормував би їх використання. В мене є моя мова. Я за неї боровся 300 років з Росією. У 29 році (У 1929 році був ухвалений Харківський правопис – ред.) був прийнятий проросійський правопис, який порізав українські слова. Зараз відбувається теж саме. Це є дискримінацією моєї національності”, – продовжив він.  

Присутні на круглому столі експерти пояснили депутату, що питання використання слова норми лежить в етичній площині та не потребує окремого пояснення, але він наголосив, що хоче почути коментар фахівців.

“Його (слово “циган” – ред.) дуже часто використовують в образливому контексті. Використання слова “ром” прийнято в Раді Європи. Ми зверталися років 10-15 тому, щоб наш уряд прийняв подібне положення, адже це загальноєвропейська практика, а ми рухаємось у Європу”, – відповів на репліки Луценка президент Всеукраїнської спілки громадських організацій “Конґрес Ромен України” Петро Григориченко.

У свою чергу присутня на круглому столі ромська активістка Зола Кондур неодноразово підкреслювала той факт, що використання слова “цигани” є образливим.

“Рома назвати “циганом” – це ніби українця назвати “хохлом”. Народ – “роми”, це правильне звертання. На першому Всесвітньому з’їзді ромів у 1971 році вирішили, що треба використовувати саме назву народу”, – пояснювала вона.

Центр інформації про права людини вже розповідав про те, що таке мова ворожнечі та які її види існують. Зокрема, мовою ворожнечі є слова, які створюють негативний образ етнічної, релігійної чи певної соціальної групи, твердження про моральні недоліки тієї чи іншої етнічної або релігійної групи, звинувачення в негативному впливі тієї чи іншої етнічної, релігійної або певної соціальної групи на суспільство чи державу, звинувачення групи в спробах захоплення влади або в територіальній експансії тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter