“Не чоловіча справа возити коляску” — автори сексистської реклами скаржаться, що на них тиснуть феміністки

Дата: 08 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Виробник дитячих меблів Indigo wood kids прорекламував свою продукцію текстом про те, що возити колясочки “не чоловіча справа” і запропонував “справжнім чоловікам” машинку. А коли кілька жінок висловили зауваження щодо сексистського характеру реклами, у відповідь отримали образи та намагання помститися за допомогою інтернет-сервісів.

Про свою суперечку із власником виробництва написала ґендерна активістка, голова громадської організації “Студена” Анастасія Мельниченко.

“Ну звичайно ж це не чоловіча справа з коляскою гратись. Для справжніх хлопців ми зробили таку машинку Біп-Біп”, — було зазначено у рекламному пості на сторінці виробника у Фейсбук.

Мельниченко, за її словами, у коментарі під постом зазначила, що допис поширює ґендерні стереотипи і пропагує думку про те, що чоловіки не мають бути залучені до догляду за дитиною.

У відповідь їй закрили доступ до коментарів на сторінці, а коментарі видалили. Аналогічна ситуація відбулась із іншими жінками, які намагались у коментарях вказати, що таке позиціонування в рекламі недоречне.

Крім того, деякі коментаторки отримали образливі повідомлення у приватний чат від представника компанії Дмитра Белиха.

Кілька обурених відвідувачів встигли поставити одиницю у рейтингу компанії на сторінці у Фейсбук. Але представники виробника меблів знайшли сторінки їхніх бізнесів і мстилися, також виставляючи низькі оцінки.

“Чим ця ситуація обурлива? Її можна було виправити за 5 хв, в коментах хтось запропонував нейтральний текст, що рекламував би товар і не поширював гендерних стереотипів. Натомість умовний Дімочка почав насміхатися і хамити своїй аудиторії! Зрештою, навіть через годину після початку конфлікту можна було розрулити, просто розмістивши вибачення. Але ні, СММник почав мститися і писати гадості в приват”, — пише Мельниченко на своїй сторінці у Фейсбук.

Вона додає, що ображені та “забанені” користувачі зрештою виставили низький рейтинг компанії на Google-карті.

“На мою думку, такі кейси не можна лишати без уваги. Бо початково пост був типовим, скажімо так, дуже в дусі низькосортних компаній. Але саме хамство СММника довело ситуацію до абсурду”, — додає Мельниченко.

В результаті резонансу у соцмережі пост з сексистською рекламою був видалений зі сторінки виробника. Але натомість з’явилось оголошення про те, що на компанію тисне “група осіб”, яка не має почуття гумору.

“На сьогодні ми знаходимося під тиском певної групи осіб, у зв’язку з чим рейтинг нашої сторінки знизився. Нам дуже прикро, що наші погляди на гумор не збіглися. Впевнені, дане явище тимчасове і відгуки реальних покупців і поціновувачів українського продукту відновлять справедливість”,йдеться у пості.

Водночас під постом Анастасії Мельниченко з’явились коментарі чоловіків, які звинуватили її у хворобливій уяві, а також порадили матусям синів із рожевими колясками тегнути гей-спільноти.

“Матусям, які включилися в цю історію, сини яких, як я розумію з повідомлень, гуляють з рожевими колясками, рекомендую тегнуть сюди парочку гей спільнот”, — зазначив дописувач Едуард Перепелкін.

Ситуацію прокоментувала експертка з питань недискримінації Центру інформації про права людини Ірина Виртосу.

“Іграшки можуть бути будь-яких кольорів, форми, для хлопців, для дівчат, для чоловіків або для жінок, але позиціонування цих іграшок з боку виробників має бути ґендерно нейтральним. Бо на дворі вже 21-століття”, — говорить Виртосу.

За її словами, реклама виробника дитячих меблів укотре підсилила стереотипи про те, що чоловіки не повинні займатися дітьми, що це не чоловіча справа, що це щось меншовартісне.

“Це у першу чергу нашкодило виробнику. Адже він втратив певне коло клієнтів, які є сучасними, орієнтованими на цінності і не підтримують поширення ґендерних стереотипів. Зрештою, до цього іде весь світ. Тому війна виробника із такими клієнтами є дуже неперспективною”, — додає експертка.

Таку тезу підтверджує коментар дописувачки, яка розказала про те, яким чином позиціонує свої іграшки відомий британський бренд Mothercare.

“Колись працювала в mothercare.ua. Там в брендбуці написано, що СММ-ник не може приписувати іграшки до певної статі. На сайт зайдіть, там до кожної майже іграшки, принаймні до того йде, фото хлопчика і дівчинки з нею. І до колясок, і до кухонь, і до поїздів і машинок, всюди. І не дай боже написати голубеньке для хлопчиків, рожеве для дівчаток. І це міжнародний бренд, який у всьому світі є”, — пише піар-менеджерка Ксенія Семенова-Шелевицька.

Нагадаємо, минулого року Центр інформації писав про сексистську рекламу заходу у Музеї науки у Вінниці. Заклад оголосив, що 22 жовтня до них запрошуються винятково чоловіки. Як йшлося у пості на сторінці музею у Фейсбук, в цей день у світі нібито святкують день захисту чоловічої нервової системи від насильницьких дій з боку жінки. Організатори обіцяли, що в цей день Музей науки стане надійним “бабосховищем”, де чоловіки зможуть відпочити “від усіх бабських примх” і ні про що зайве не думатимуть.

Після численних скарг від жінок пост був видалений, але заклад не вибачився і наголошував на своїй правоті.Було зазначено, що “пост видалено через особисті образи та погрози керівництву Музею у коментарях від осіб, що вважають цей допис сексистським та мізогонічним”. Водночас керівництво Музею науки дотримується позиції, що “пост не містив образливої для жінок інформації”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter