“Наступного разу буде “зажигатєльно”: на Київщині активісту вкинули в дім пляшку з бензином

Дата: 30 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Громадському активістові та журналісту Ігорю Савлуку з міста Тетіїв, що в Київській області, розбили вікно та вкинули в дім пляшку з бензином, а також облили займистою речовиною вхідні двері. Після цього потерпілому зателефонували з незнайомого номера і сказали, що наступного разу буде “зажигатєльно”.  

Про це повідомляє Національна спілка журналістів України. 

Інцидент, як вважає потерпілий, стався через його професійну діяльність, а саме “постійні конфлікти з міським головою Тетієва”.

Ігор Савлук активно висвітлює діяльність місцевої влади в групі “Тетіївська правда” в соціальних мережах та співпрацює з білоцерківським Channel45.

“Це вже другий випадок, коли мені розбили вікно. Перший був ще десь у 2015 році. Тоді міський голова випустив за кошт бюджету буклет зі своїм “звітом”, у якому було подано недостовірну інформацію. Наприклад, написано, що поремонтовано вулицю. А я з камерою пішов туди й просто спитав людей, чи бачать вони ремонт. Відповідно, зробив сюжет, де люди обурювалися, що ніякого ремонту не було.  Після цього ввечері у вікно залетіла каменюка”, – розповідає активіст.

Останнім часом, за його словами, він постійно робить сюжети про те, як до Тетієва звозиться сміття зі Львова. Докази цього, запевняє Савлук, є навіть у поліції, яка зупиняла та арештовувала фури зі Львівщини.

Активіст каже, що “покласти край безчинствам не вдається через домовленості міського голови із прокурором Білоцерківського району”: 

“Кілька днів тому я знайшов підтвердження своїм припущенням, коли зняв на відео дружню “розмову” за участю посадовців. Я побачив на подвір’ї військкомату автомобіль мера. А оскільки він постійно уникає зустрічей зі мною, то пішов подивитися. Відразу ввімкнув камеру на мобільному телефоні. І натрапив на таку картину: мер, його заступник, два прокурори й військовий комісар сидять за столом… Кажу: “Ви що тут, коронавірус проганяєте?” Мер почав у мене виривати телефон, наздоганяти… Я встиг ускочити в машину. Але зрозумів, що так просто це не закінчиться, тому дружині сказав забирати документи й техніку, і ми поїхали з міста. А як повернулися – побачили розбите вікно. Розбили вночі з п’ятниці на суботу…” 

Савлук додає, що після цього йому зателефонували з незнайомого номера і порадили “припинити займатися тим, чим він займається, бо наступного разу буде “зажигатєльно”. 

За фактом інциденту поліція відкрила провадження за ч. 1 ст. 347-1 (“Умисне знищення або пошкодження майна журналіста”) Кримінального кодексу України. Як повідомляє відділ комунікації поліції Київської області, на місці події експерти виявили та вилучили камінь, поліпропіленову пляшку об’ємом 1,5 л, частково заповнену рідиною з різким запахом бензину. 

Нагадаємо, що із січня до березня цього року правозахисники зафіксували 23 випадки переслідувань громадських активістів. Більшість зафіксованих випадків (10) трапилась у Києві. Ще по два інциденти  задокументовано в Київській та Одеській областях, а також по одному – у Вінницькій, Львівській, Дніпропетровській, Донецькій, Рівненській, Житомирській, Чернівецькій, Запорізькій і Закарпатській областях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter