Хто такий Деніс Бахолдін, якого судять у Росії за підтримку України?

Дата: 12 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Сьогодні, 12 вересня, у Брянську суд продовжив розглядати справу опозиційного активіста Дениса Бахолдіна, якого російські силовики звинуватили у екстремізмі за нібито участь у “Правому секторі”. Щоб привернути увагу до розгляду сфабрикованої справи правозахисники та друзі Бахолдіна вийшли у Києві на Майдан Незалежності.

Центр інформації про права людини розповідає історію росіянина, який може отримати 6 років в’язниці за підтримку України. 

Вперше ім’я Деніса Бахолдіна стало відомо у 2012 році, коли він почав приймати участь у опозиційних мітингах у Росії. Вже тоді хлопця регулярно затримували силовики, а суд призначав йому штрафи та адміністративний арешт.

Після анексії Криму та початку збройної агресії на Сході України Бахолдін неодноразово виходив з одиночними пікетами у центрі російської столиці та долучався до Маршів Миру, що проходили у Санкт-Петербурзі. Проте найвідомішою акцією Бахолдіна став перфоманс у жовтні 2014 року. Тоді він вийшов у тюремній робі з маскою Путіна та табличкою з написом “Військовий злочинець” у центр Москви.

“Це була остання акція Дениса. На день народження Путіна він вийшов на Манежну площу, але його звідки прогнали. У той день люди радісно фотографувались з ним. Пізніше поліцейські зрозуміли, що з ним треба щось робити, а тому затримали та відвезли у відділок. Проте слідчий не захотів розбиратись з цією справою, а тому його відпустили”, – згадує його подруга та активістка “Донбас СОС” з Росії Олена Глушко.

Після акції у Дениса почались проблеми, тож восени він переїхав до Києва. За два роки в Україні він не перестав займався протестною діяльністю: неодноразово виходив на мітинги під посольство РФ з плакатом на підтримку політв’язнів Сенцова, Балуха та інших.

У березні минулого року Бахолдіну треба було терміново відвідати матір у Брянську, де, як виявилось пізніше, його затримали силовики. У наступні декілька місяців співробітники ФСБ приходили з обшуками та допитами до матері Дениса. Вони питали, де навчався її син та чому вирішив поїхати з Росії. Під час одного з обшуків силовики вилучили жорсткий диск з комп’ютера Бахолдіна.

Пізніше стало відомо, що росіянина звинувачують у екстремізмі та участі у “Правому секторі” на території України.

“24 жовтня 2014 року Бахолдін, будучи активним опозиціонером режиму управління на території Російської Федерації, вирішив вступити у “Правий сектор”. У цей день він в’їхав на територію України через Білорусію. З 24 жовтня 2014 року по 9 березня 2017 року був учасником “Правого сектора”, будучи обізнаним про рішення Верховного суду Російської Федерації від 17 листопада 2014 року про визнання зазначеної організації екстремістської і заборону її діяльності на території Російської Федерації”, – йшлось у звинуваченні.

12 березня суд у Брянську обрав активісту запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Відтоді Бахолдін залишається у СІЗО.

%%GALLERY%%

Активісти на Майдані з фотографіями акцій Бахолдіна

За цей час хлопця насильно піддавали амбулаторній психіатричній експертизі та катуванням. Також слідчі довго не давали дозвіл рідним на побачення, а тому вперше з матір’ю він зустрівся тільки після чотирьох місяців тримання під вартою.

Правозахисники неодноразово говорили, що справа проти росіянина сфабрикована, а у обвинувачення немає конкретних доказів.

“Звинувачення зводиться до того, що Бахолдін “брав участь” у “Правом секторі”. Не описується, які конкретно злочинні суспільно небезпечні дії в складі забороненої організації робив Бахолдін, якої шкоди і кому вони завдали. Більш того, діяльність “Правого сектора” заборонена Верховним судом на території Російської Федерації, а Бахолдін, згідно зі звинуваченням, брав у ній участь тільки на території України”, – говорять російські правозахисники з центру “Меморіал”, який визнав Бахолдіна політв’язнем.

Силовики також нібито знайшли свідка “злочинів” Бахолдіна. Іванов Іван Іванович, який з’явився у матеріалах справи, розповів, що бачив росіянина влітку 2015 року під Лисичанськом з автоматом.

“Суд намагається початися вже вдруге. Спочатку засідання повинні були проводити в Москві, адже Денис москвич, але прокурори усіма силами залишали цю справу в Брянську, щоб про нього ніхто не дізнався”, – розповідає активістка Глушко.

Наразі Денісу Бахолдіну загрожує 6 років позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter