План виходу з карантину треба розробляти, враховуючи ризики для мешканців ТОТ, – правозахисники

Дата: 05 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисники, які опікуються питаннями окупованих територій, переконані, що під час розроблення загальнонаціонального плану виходу з карантину необхідно врахувати потенційні ризики для мешканців окупованих територій, що спричинені тривалим обмеженням свободи пересування.

Про це вони повідомили під час онлайн-конференції, на якій презентували рекомендації щодо запуску роботи пунктів пропуску з окупованими територіями після карантину.

2 червня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак повідомив, що до відкриття вже готують перші контрольні пункти в’їзду / виїзду (КПВВ) на лінії розмежування в зоні проведення ООС, які почнуть працювати після 10 червня. Однак будь-які роз’яснення щодо процедур та правил перетину КПВВ після відновлення їхньої роботи досі до громадськості не надходили. 

“Залишається незрозумілим, коли планується відкриття КПВВ з територією окупованого Криму, адже кримчани також позбавлені можливості вільного перетину адмінкордону із середини березня. Особливо це питання є актуальним зараз, коли розпочинається вступна кампанія”, – розповідає адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова.

Водночас із початку карантину лише на гарячу лінію ГО “Донбас СОС” надійшло 4845 звернень із запитаннями про режим роботи КПВВ, можливості перетину лінії зіткнення і гуманітарні підстави перетину КПВВ, які наразі не визначено законодавством.

“Після того як влада заявила про відкриття КПВВ, 80% звернень від людей стали стосуватися саме питань перетину. Люди називають різні приводи для перетину: від лікування важкої хвороби до відвідування візового центру. Кожна людина вважає власну причину поважною, і всі люди, які зверталися в ці дні до нас, мають намір їхати, щойно КПВВ відкриються. Та чи витримають КПВВ таке навантаження – невідомо”, – розмірковує координаторка Віолета Артемчук.

Одномоментне відкриття КПВВ, на думку правозахисників, може призвести до низки проблем, про розв’язання яких необхідно думати вже зараз. Одна з них – негативний вплив на епідеміологічну ситуацію в населених пунктах, наближених до КПВВ, яку може спричинити навантаження на транспортну систему регіону. 

Загальний масштаб проблеми можуть продемонструвати цифри. Через єдиний пункт пропуску в Луганській області до початку карантину щодня проходило 10–16 тис. людей. Проте, ймовірно, після відкриття КПВВ ці показники можуть зрости, тому що за час тривалої ізоляції в людей накопичилося багато потреб і невирішених справ, які можна задовольнити, лише перетнувши КПВВ. І водночас, якщо будуть запроваджені додаткові медичні перевірки, пропускна спроможність КПВВ знизиться”, – каже координаторка адвокації БФ “Право на захист” Анастасія Одінцова.

Саме тому, запевняють правозахисники,  необхідно на першому етапі зняття карантинних обмежень забезпечити реальну можливість перетину КПВВ з гуманітарних підстав, додавши до них навчання чи вступ до закладів освіти на підконтрольній території. 

Задля зменшення ризиків інфікування під час перетину КПВВ вони пропонують:

  • обладнати КПВВ системами скринінгу та дезінфекції, індивідуальними засобами захисту, експрес-тестами;
  • забезпечити медичну допомогу на КПВВ;
  • створити належні умови перевезення людей від КПВВ до лінії розмежування та у зворотному напрямку;
  • впровадити проходження обмеженої кількості людей через КПВВ.

Варто посилено інформувати людей, які їдуть оформлювати соціальні виплати, про те, що їм не блокуватимуть виплат протягом 30 днів після припинення карантину, і тому вони можуть не поспішати. Доцільно, щоб Кабінет Міністрів продовжив тривалість цього відстрочення щонайменше до 90 днів для зменшення навантаження на людей, які перетинають КПВВ, та державних службовців”, –  зауважила менеджерка програм БФ “Стабілізейшен Суппорт Сервісез” Валерія Вершиніна.

Про те, що влада вже має план виходу з карантину, але він наразі потребує узгодження керівників відомств, розповіла заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук

“Ми знаємо про занепокоєння людей щодо соціальних виплат, але хочемо заспокоїти: Ощадбанк продовжив термін дії карток та проходження ідентифікації до 1 вересня. Крім того, для безпеки людей ми розглядаємо можливість надання послуг безпосередньо на території КПВВ. А ще ми обов’язково додамо до гуманітарних підстав перетину вступ абітурієнтів на підконтрольній території”, – розповіла вона, додавши, що під час розроблення цього плану враховувалися поради як громадських, так і міжнародних організацій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter