Набув чинності закон, що дозволяє ВР звільняти будь-яких посадових осіб, які призначені парламентом

Дата: 27 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Набув чинності закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану”, який серед іншого дозволяє Верховній Раді звільняти будь-яких посадових осіб, які призначаються парламентом. 

Про це свідчить картка документа на сайті парламенту. 

Фото: Zeynel Cebeci

Законопроєкт №7269  внесли на розгляд Ради на початку квітня, його авторами є низка депутатів, зокрема Василь Вірастюк, Владислав Поляк, Дмитро Лубінець, Ірина Констанкевич, Євгенія Кравчук, Марія Мезенцева та інші. 

Пояснювальної записки як і висновку науково-експертного управління Верховної Ради на сайті парламенту немає.

12 травня закон ухвалили, 18-го його підписав президент Володимир Зеленський, наступного дня документ опублікували у газеті “Голос України” й 20-го він набув чинності. 

Ухвалений документ вносить зміни до низки інших законів, зокрема й до статті 12 закону “Про правовий режим воєнного стану“. Її доповнили частиною четвертою такого змісту: 

“У період дії воєнного стану Верховна Рада України може прийняти рішення про звільнення посадової особи з посади, призначення на яку та звільнення з якої віднесено до повноважень Верховної Ради України, крім підстав, передбачених спеціальними законами, також у разі висловлення недовіри такій посадовій особі (за винятком посадових осіб, призначення на посади та звільнення з посад яких здійснюється Верховною Радою України за поданням Президента України або Кабінету Міністрів України).

Питання про висловлення недовіри може бути ініційовано Головою Верховної Ради України або не менш як однією четвертою народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України. Таке питання розглядається на пленарному засіданні Верховної Ради України невідкладно згідно з Регламентом Верховної Ради України, без урахування процедур, передбачених спеціальними законами, що визначають правовий статус відповідних посадових осіб. Рішення про висловлення недовіри вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість від конституційного складу Верховної Ради України. Висловлення Верховною Радою України недовіри має наслідком звільнення посадової особи із займаної посади”.

Фото: Василь Артюшенко/ZN.UA

Цей же закон на період дії воєнного стану дозволив займати посади публічної служби за спрощеною процедурою. Для цього тепер не потрібно проходити конкурсний відбір, а потрібно лише написати заяву, заповнити особову картку встановленого зразка та подати документи на підтвердження наявності громадянства України, освіти та досвіду. Конкурс на посади, зайняті у такий спосіб, мають оголосити після припинення чи скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців з дня його припинення чи скасування.

Правозахисник Володимир Яворський, коментуючи ухвалений документ, пояснює, що висловити недовіру й, відповідно, звільняти, фактично дозволили посадовців у незалежних органах, де підстави для цього вичерпно визначені Конституцією чи профільними законами.

“Наприклад, так можна звільнити у разі втрати довіри Омбудсмана, членів всіх незалежних органів та інституцій, наглядових рад тощо, яких призначав парламент. Цей закон, очевидно, неконституційний”, – каже експерт.

Яворський вважає, що після набуття законом чинності інституцій і органів, які можуть мати незалежність, більше не лишилось.

“Бо система довіри/недовіри дає повний контроль за всіма ними”, – констатує він. 

Нагадаємо, що парламент увів воєнний стан 24 лютого. Відтоді його вже декілька разів подовжували й нині він діє до 23 серпня 2022 року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter