На зустрічі ОБСЄ вимагали закриття справ проти чотирьох українських журналістів, відкритих російською владою

Дата: 28 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Українці на конференції ОБСЄ у Відні заявили, що домагаються закриття кримінальних справ проти чотирьох українських журналістів і дозволу журналісту Миколі Семені на виїзд з Криму для лікування. Йдеться про Миколу Семену, Романа Сущенка, Андрія Клименка та Анну Андрієвську.

Жодне із заявлених клопотань адвокатів кримського журналіста Миколи Семени не було задоволено суддями та слідчими.

Про це у Відні заявив адвокат Семени Еміль Курбедінов, виступаючи під час заходу Центру інформації про права людини, присвяченому боротьбі за свободу слова в Криму. Зустріч відбулася у рамках додаткової наради ОБСЄ з людського виміру.

Адвокат наголосив, що Миколі Семені, якого звинувачують у нібито закликах з використанням ЗМІ до порушення територіальної цілісності Росії, було відмовлено органами ФСБ в лікуванні на території України. Він нагадав, що у Семени загострилися проблеми зі здоров’ям і якщо не вжити заходів, то Семена може втратити працездатність. 

За інформацією Еміля Курбедінова, спецслужби і судді відмовилися надавати за заявою адвокатів і Семени копії експертиз, проведених стосовно публікацій Семени.

“Ці експертизи, які на нашу думку необґрунтовані, представили висновки про те, що в роботах Семени є сепаратизм, заклики до зміни територіальної цілісності Росії. Фактично, захист і Семена позбавлені свого права на проведення своїх незалежних експертиз у експертів непідконтрольних ФСБ”, – наголосив Курбедінов і додав: “Слідчі виконують кілька завдань. Одне – залякати самого Семену, щоб він припинив свою протестну активність. Друге – залякати інших журналістів, щоб вони не наважувалися критикувати російську владу”.

Кримська журналістка Олена Лисенко, яка зараз живе в Києві, сказала, що вона побоюється їхати до Криму навідати родичів. Такий страх з’явився після останніх порушень кримінальних справ через критичні висловлювання щодо влади. Олена навела приклад кримчанки Лариси Китайської, яка після анексії переїхала до Києва. У серпні вона прибула до Ялти, щоб продати квартиру. Жінка пенсійного віку не може нині повернутися на материкову Україну, бо проти неї порушено кримінальну справу лише через те, що вона критикувала російську владу в соціальних мережах. Її звинувачують в екстремізмі. 

Олена Лисенко повідомила, що репресій зазнають навіть проросійськи налаштовані журналісти. Зараз в слідчому ізоляторі сидить Олексій Назимов, головний редактор видання “Твоя газета”. Проти нього було порушено кримінальну справу після того, як “Твоя газета” критикувала незаконні дії кримської влади із забудови пляжів.

На думку Олени Лисенко, російська влада шляхом репресій залякує активних людей, в тому числі і журналістів. За її словами, представники ЗМІ вже навіть бояться ходити на суди за політичними мотивами, бо ті, хто їх висвітлює, самі можуть опинитися на лаві підсудних за звинуваченням у екстремізмі. 

Журналіст Юрій Луканов наголосив, що практику кримінального переслідування журналістів у Криму російська влада перенесла за межі півострова. Свідченням тому є арешт паризького кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, який приїхав до Москви у приватних справах. “Російська влада навіть не дбає про те, щоб виглядати правдоподібною, – сказав Луканов, – вона звинувачує у шпигунстві проти Росії журналіста, який працював у Франції”. 

Луканов заявив, що захід українців має на меті не лише привернути увагу до проблем свободи слова в Криму, а й домогтися практичних результатів – змусити російську владу закрити кримінальні справи проти чотирьох українських журналістів і домогтися дозволу Миколі Семені виїхати з Криму для лікування. 

Нагадаємо, що у квітні було проведено обшук кількох кримських журналістів. Проти Миколи Семени порушено кримінальну справу за публічні заклики до порушення територіальної цілісності Росії з використанням ЗМІ. Йому загрожує до 5-ти років в’язниці. Останнім часом в нього значно погіршився стан здоров’я. За висновком Київського інституту нейрохірургії, журналіст потребує операції, якщо вона не буде проведена, то є ризик, що журналіст отримає інвалідність. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter