На Закарпатті розклеїли антиугорські білборди: поліція відкрила провадження за розпалювання ворожнечі

Дата: 22 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

За розміщення плакатів  на території декількох сіл Закарпатської області з написом “Зупинимо сепаратистів” поліція відкрила кримінальне провадження.

Про це повідомляє “Українська правда” з посиланням на прес-службу прокуратури Закарпатської області.

Плакати, на яких невідомі зобразили лідерів угорської меншини, з’явились в області вночі 20 жовтня. Журналісти зазначають, що всього нарахували близько 20 білбордів з написами “Зупинимо сепаратистів” та фотографіями лідера угорської партії КМКС Василя Брензовича, заступника голови Закарпатської облради Йосипа Борто та ректора угорського інститути ім. Ракоці в Береговому Ілдика Ороса.  

У свою чергу очільник МЗС Павло Клімкін уже назвав появу плакатів провокацією російських спецслужб.

“Ще тільки-но сказав про очікувані провокації на Закарпатті, як майже одразу там таємничо з’явилися білборди із засудженням начебто угорського сепаратизму. Важливо не тільки засудити, але й з’ясувати, хто за цим стоїть”, – написав він у своєму Twitter.

Схожу думку висловив і голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

“Безпосередніх виконавців провокації зараз розшукують правоохоронці, але методи і стиль виконання вказують на те, що це чергова примітивна спецоперація ФСБ, яка вже кілька років намагається розсварити на Закарпатті українців і угорців”, – цитує чиновника його прес-служба.

Наразі правоохоронці відкрили провадження за фактом “порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії” (ст. 161 ККУ).

“Встановлюються особи, причетні до вчинення даного злочину. Подальше досудове розслідування триває”, – зазначили в прокуратурі.

Стаття передбачає покарання у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на строк до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи вести певну діяльність на строк до трьох років або без такого.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter