На пункті пропуску з Криму більше доби митники не дають студенту вивезти до Києва свої речі

Дата: 08 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

На адміністративному кордоні з Кримом більше доби студент намагається вивезти на материкову Україну особисті речі, що не включені до постанови Кабінету міністрів України про майно, дозволене для ввезення.

Про це пише на своїй сторінці у Фейсбуці кримчанка Валентина Потапова.

“Друзі!!!! 17 годин на адміністративному кордоні з Кримом знаходиться студент, який пробує вивезти свої речі до Києва. Те, що стало “каменем спотикання” – б/у мікрохвильовка, б/у кавоварка, б/у аерогриль, б/у тостер, б/у перфоратор, б/у дриль!!!! Хлопець замерз, хоче їсти, пити тощо. Його відправляють назад до Криму викинути речі, оскільки на “кордоні” не можна смітити”, – написала Потапова ввечері у вівторок.

За її словами, речі, які намагається провезти студент, згідно з постановою Кабміну №1035, не включені до переліку майна, дозволеного для вивезення з Криму.

“Для нього це речі, які він не може купити тут за стипендію, і вони йому потрібні!”, – наголошує Потапова.

Пізніше Потапова повідомила, що студенту “дали притулок” кримські татари, напоїли чаєм і нагодували.

Уранці 8 лютого координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник повідомила, що студент знову знаходиться на КПВВ, а його майно в буферній зоні.

Вона нагадала, що наразі постанова №1035 дозволяє провезти через український КПВВ тільки таку техніку: один фотоапарат, одну кіно-, відеокамеру; один переносний проектор та аксесуари до нього; один переносний звуковідтворюючий пристрій (зокрема, магнітофон, диктофон, програвач компакт-дисків і т.д.), один переносний радіоприймач; стільникові (мобільні) телефони у кількості не більше двох штук, пейджери; один переносний телевізор; переносні персональні комп’ютери у кількості не більше двох штук і периферійне обладнання та приладдя до них; флеш-карти у кількості не більше трьох штук; одну переносну друкарську машинку; калькулятори, електронні книги в кількості не більше двох штук.

“Список, м’яко кажучи, застарів (пейджери і друкарські машинки з калькуляторами), але якраз тих необхідних речей, які везуть кримчани, там немає – холодильник, більшість побутових приладів тощо”, – додає Скрипник.

Нагадаємо, правозахисники неодноразово говорили, що постанова №1035 порушує права громадян України, та вимагали його конструктивної редакції.

“Після прийняття цієї постанови в порушення Закону “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” кримчани були практично позбавлені права на евакуацію свого майна і можливості користуватися ним на “материку”, – заявила юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Дар’я Свиридова.

Незаконність заборони провезення особистих речей, які не включені до постанови, також доведена в українському суді.

Так Одеський апеляційний суд 14 грудня 2016 року своїм рішенням підтвердив право переселенців з Криму перевозити через пункт пропуску майно, якого немає в переліку постанови

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter