В Римі підпалили ромський табір. У пожежі загинули три сестри, серед яких дві малолітні

Дата: 12 Травня 2017
A+ A- Підписатися

На околиці Риму невідомі підпалили ромський табір, кинувши коктейль Молотова рано вранці 10 травня. У пожежі загинули три ромські сестри віком у чотири, вісім і 20 років.

Про це Центру інформації про права людини повідомили у варшавському офісі Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ.

Директор БДІПЛ ОБСЄ Майкл Лінк, засуджуючи вбивство трьох ромських сестер в Римі, наголошує на необхідності ретельного дослідження, чи мав злочин расистську мотивацію.

“Ті, хто скоїв цей жахливий злочин, мають бути притягнуті до відповідальності, і я закликаю відповідні органи влади в Італії провести ретельне розслідування, щоб знайти винних і притягнути їх до відповідальності в повному обсязі по закону”, – сказав директор БДІПЛ.

“Слідчі розглядають всі можливі мотиви скоєння злочину, і якщо буде визначено, що напад мав расові мотиви, буде потрібна жорстка реакція системи кримінального правосуддя і політичних лідерів”, – додав він.

Лінк також підкреслив, що владою мають бути зроблені кроки для поліпшення умов життя і безпеки ромських громад, а також для протидії і запобігання провокативної антиромської риторики, в тому числі з боку політиків, яка може підживлювати ворожнечу, що призводить до таких атак.

“Усі держави-учасниці ОБСЄ взяли на себе зобов’язання щодо поліпшення становища ромів та сінті, а також із попередження та протидії злочинам на ґрунті ненависті будь-якого роду в своїх країнах”, – сказав директор БДІПЛ.

“Ми стурбовані неодноразовими повідомленнями про інциденти на ґрунті ненависті, спрямовані проти ромських громад в Італії. Якщо цей нелюдський акт насправді спровокований такою ненавистю, це покладає відповідальність на італійську владу, яка не достатньо демонструє недозволеність подібних злочинів”, – наголосив Лінк.

Нагадаємо, 5 квітня у Києві в районі Березняки спалили рештки табору ромів, який його мешканці залишили через погрози. Роми, які проживають біля озера Нижній Тельбін в київському районі Березняки, останні кілька місяців регулярно отримували погрози.

31 березня о 5-й ранку в табір прийшли чоловіки в балаклавах і погрожували мешканцям та фотографували їх, брали відбитки пальців і казали “вимітатись”, бо скоро Євробачення. Це дуже налякало жителів табору.

У 2012 році табір ромів на Березняках так само був розігнаний і підпалений напередодні футбольного чемпіонату Євро-2012. 

Наприкінці серпня 2016 року мешканці села Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області розгромили будинки представників ромської меншини після того, як чоловік нібито ромської національності був звинувачений у вбивстві 9-річної дівчинки. Розлючені мешканці села погромили переважно хати людей, які оселилися тут 3 роки тому. У результаті один дім був підпалений, в інших – пошкоджені меблі, вибиті шибки.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter