На Харківщині двох поліцейських підозрюють у службовій недбалості, що призвела до смерті дитини

Дата: 03 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Двом інспекторам ювенальної превенції поліції оголосили про підозру в службовій недбалості, яка призвела до смерті трирічної дівчинки в місті Куп’янську на Харківщині. 

Про це повідомляє пресслужба прокуратури Харківської області. 

До райвідділку поліції міста, як виявило слідство, неодноразово зверталася бабуся трирічної дівчинки. Жінка заявляла про можливу загрозу життю та здоров’ю її онуки через жорстоке ставлення матері та вітчима до дитини. За поясненнями заявниці, родина нерідко “виховувала” дівчинку кулаками.

“Жодна із заяв бабусі не була розглянута належним чином. Так, 25-річна інспекторка поліції припинила розгляд одного з таких звернень після формальних пояснень матері дитини. При цьому вона не перевірила доводів заявниці, не з’ясувала соціально-побутових умов, у яких проживає дівчинка, та не повідомила відповідні органи та служби у справах дітей про можливий факт загрози здоров’ю малолітньої”, – розповідають правоохоронці. 

Згодом, намагаючись припинити знущання над онукою, бабуся забрала дівчинку з родини та привезла до лікарні, де медики зафіксували численні забої та синці на тілі дитини.

За цим фактом поліція розпочала кримінальне провадження, слідчий у провадженні двічі давала доручення ювенальному інспектору щодо перевірки умов проживання малолітньої, допиту батьків тощо, але жодне з цих доручень правоохоронці не виконали:

“На аналогічні звернення бабусі не вживав заходів й інший підозрюваний. Правоохоронець обмежився телефонною розмовою з вітчимом та провів кілька рейдів із соціальними службами. Однак жодного разу двері домівки, де мешкала дитина, їм не відчинили. Поліцейський мав вжити негайних заходів щодо встановлення місцезнаходження дівчинки, що постраждала від домашнього насильства, та ініціювати питання про вилучення її з сім’ї. Однак він так само несумлінно поставився до своїх обов’язків та не провів відповідної роботи”.

Уже у вересні 2018 року дівчинка, яка вкотре постраждала від побоїв, загинула. Після смерті родичі викликали медиків лише через декілька годин, а мати в розмові з правоохоронцями намагалася видати скоєне за нещасний випадок і заявила, що донька нібито вдавилася яблуком:

“Експертиза показала, що причиною смерті стала закрита черепно-мозкова травма, яка супроводжувалася крововиливом з подальшим набряком головного мозку. Окрім того, на тілі та обличчі померлої дівчинки виявлені численні садна та синці, що свідчить про систематичне знущання над дитиною. Вітчим за потурання матері регулярно “виховував” пасербицю кулаками, завдаючи дівчинці сильного фізичного болю та моральних страждань”.

Наразі провадження стосовно матері і вітчима загиблої  дитини слухається в Куп’янському міськрайонному суді. 30-річній жінці та її 40-річному співмешканцю інкримінується катування, завдавання тяжких тілесних ушкоджень та умисне заподіяння смерті малолітній дитині з метою приховати інший злочин за попередньою змовою групою осіб. Крім того, підозрювані працівники поліції відсторонені від посад і перебувають під домашнім арештом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter