На російському порталі виправдовують насильство щодо кримських татар. Прокуратуру АРК просять відреагувати

Дата: 07 Липня 2020
A+ A- Підписатися
Представництво президента України в Автономній Республіці Крим просить Прокуратуру Криму вивчити матеріал, опублікований на інтернет-порталі “Бізнес онлайн”, у якому розпалюють ворожнечу щодо кримських татар та етнічних українців. Йдеться про текст авторства так званого кримського блогера Олександра Горного під назвою “В Крыму есть три проблемы: вода, украинские паспорта и крымские татары”. 
 
Про це повідомляють на фейсбуку представництва. 
 

На прохання органу публікацію дослідили двоє фахівців. Так, за словами кандидатки психологічних наук, етнопсихологині та конфліктологині Ірини Брунової-Калісецької, блог містить висловлення, що підпадають під шість ознак мови ворожнечі. 

Йдеться про виправдання, пропаганду “позитивних прикладів” та завуальовані заклики до насильства і дискримінації, створення негативного образу етнічної, релігійної або певної соціальної групи, а також звинувачення в негативному впливі тієї чи іншої групи на суспільство або державу. 
 
“Зокрема, поширюється радянський міф про “массовое предательство и коллаборационизм” у роки Другої світової, як і виправдання депортації 18.05.1944, що є неприпустимим. У тексті кримськотатарська та мусульманська спільнота описується як нібито “загроза” міжкультурному співіснуванню через те, що вимагає дотримання своїх прав, та через намагання не допустити спроби анексії Криму у 2014 році. Це є прямою ознакою мови ворожнечі та дегуманізації корінного народу Криму”, – коментує експертка. 
 
На думку В’ячеслава Ліхачова, керівника Групи моніторингу прав національних меншин, окремі висловлювання в блозі принижують національну честь і гідність кримських татар та є розпалюванням міжнаціональної ворожнечі. Отже, вони підпадають під склад злочину, передбачений ст. 161 Кримінального кодексу України.  
 
“Звісно ж, що висловлювання автора можуть і повинні отримати не тільки моральну, але і юридичну оцінку”, – підсумовує він. 
 

Читайте також: “Чому мова ворожнечі потрапляє у ЗМІ і як цьому запобігти?”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter