На Одещині побили співробітників Національного парку “Тузловські лимани”

Дата: 30 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Виконувачка обов’язків директора Національного природного парку “Тузловські лимани” Ірина Вихристюк та керівник наукового відділу Іван Русєв звернулися до Одеської обласної прокуратури щодо надання їм державної охорони після нападу 29 червня.

Про це виданню ZMINA розповіла Ірина Вихристюк. За її словами, до національного парку звернулися представники громадської організації з Одеси для погодження розміщення дитячого наметового табору в урочищі Лебедівський Ліс на його території, тож співробітники поїхали обстежити заявлену для цього ділянку для складання акта приймання-передання.

Іван Русєв (праворуч)

Коли ж вони приїхали на місце, то зазнали нападу з боку людей, які захопили частину лісу в три десятки гектарів, а також представників найнятої ними охоронної фірми, зазначила Ірина Вихристюк.  

“Ми приїхали – а там шлагбаум, вони закриті з усіх боків. Ми попросили, щоб нас пропустили, бо це державна територія, нам відмовили, а коли я зателефонувала в поліцію, щоб ті відреагували, вони напали, знаючи, що ми здачі не даватимемо, бо вони це використають проти нас”, – розповіла вона.

За словами Івана Русєва, окрім них двох, постраждав ще представник державної охорони заповідника, а нападників загалом було осіб 15.

“Зараз ми були в прокуратурі обласній. Ми вимагаємо, щоб усі кримінальні справи щодо нападів, пов’язаних з нашим парком, передали до області з районної поліції”, – каже він.

БАНДА ОТМОРОЗКОВ НАПАЛА НА СОТРУДНИКОВ НПП "ТУЗЛОВСКИЕ ЛИМАНЫ"Пишу по горячим следам…. Захватчики 30 га…

Опубліковано Ivan Rusev Понеділок, 29 червня 2020 р.

Окрім того, потерпілі повідомили, що подали заяву до прокуратури щодо надання їм державної охорони, оскільки неодноразово отримували погрози.

Як повідомили зі свого боку в поліції Одещини, через конфлікт між представниками Національного природного парку “Тузловські лимани” та місцевими підприємцями розпочато кримінальні провадження за трьома статтями Кримінального кодексу України – “Умисне легке тілесне ушкодження” (ч. 1 ст. 125),  “Втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, судового експерта, працівника державної виконавчої служби, приватного виконавця” (ч. 1 ст. 343) та “Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу” (ч. 2 ст. 345). 

Згаданий напад на співробітників національного парку не перший. Зокрема, як повідомляло видання ZMINA, 1 вересня 2018 року в селі Дивізія Одеської області Іванові Русєву зламали три ребра, коли він намагався припинити незаконне полювання на птахів з боку трьох мисливців на території національного парку.

За фактом нападу на Русєва спочатку порушили кримінальну справу за статтею 125 ККУ (“Умисне легке тілесне ушкодження”). 28 вересня прокурор Одеської області Олег Жученко повідомив про оголошення підозри одному з нападників Віталію Сілініченку, “який є депутатом сільської ради”. Русєв уточнив, що підозру оголосили “завдяки громадському тиску одеських активістів на прокуратуру області”.   

Справу передали до суду, змінивши кваліфікацію на “погрозу або насильство щодо журналіста”, оскільки потерпілий, маючи посвідчення члена Національної спілки журналістів, проводив відеознімання на місці виявленого правопорушення.

Наразі судовий розгляд триває в Саратському районному суді Одещини.

 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter