На Харківщині засудили чоловіка, який розпалював ворожнечу до мусульман

Дата: 05 Червня 2020
A+ A- Підписатися

У місті Куп’янськ Харківської області засудили чоловіка, який розпалював ворожнечу до мусульман. Його притягли до відповідальності за статтею 161 Кримінального кодексу України (“Порушення рівноправності громадян”). 

Про це повідомляє Харківська правозахисна група. 

Так, у судовому рішенні йдеться, що “10 січня 2020 року чоловік, діючи умисно, з метою розпалювання національної, расової, релігійної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі та гідності, у себе вдома за допомогою комп’ютера та принтера виготовив листівки формату А4 друкованим текстом у кількості вісім штук, які за своїм змістом порушують передбачені ст. 24, 26 та 35 Конституції України особисті права та свободи осіб, які сповідують іслам та містять ознаки розпалення міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі”. 

Після цього обвинувачений розклеїв зазначені листівки в місті. У них, зокрема, чоловік звертався російською мовою до “православних куп’янчан” та закликав їх боротись із “засиллям мусульман”, спалювати “мечеті та Корани”.

Він також скликав об’єднуватися й “відстоювати православну віру та нашу землю від мусульман… бо від них усе зло” та радив: “Вспомните историю, не зря Сталин И. В. этих [далі йде дуже образливе висловлювання] – мусульман грузил в вагоны и вывозил как скот в Сибирь”.

Зазначається, що обвинувачений “щиро розкаявся та сприяв під час досудового розслідування розкриттю злочину”. Суд звільнив чоловіка від відбування покарання у вигляді трьох років позбавлення волі за умови, що він протягом іспитового строку в один рік не скоїть нового злочину.  

За даними судової статистики України, зауважують у повідомленні ХПГ, за 2019 рік суди розглядали дев’ять справ за статтею 161 КК України, а кількість осіб, провадження щодо яких перебували в суді, становила десять. З них засуджено минулого року чотири особи в чотирьох справах. Водночас шість проваджень на кінець року ще тривали. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter