МЗС України закликало світ посилити тиск на Росію через порушення прав людини в Криму

Дата: 05 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ України закликає світову спільноту посилювати тиск на Росію з тим, щоб вона припинила порушення прав людини в анексованому Криму.

Про це йдеться у заяві МЗС України.

“Україна вдячна Європейському парламенту за ухвалення резолюції з вимогою щодо негайного звільнення кримськотатарських лідерів Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова та безумовного зняття всіх звинувачень з журналіста Миколи Семени, – зазначили у повідомленні.

Українське зовнішньополітичне відомство підкреслює, що резолюцію підтримали “провідні політичні групи” і стала другим у 2017 році документом, який передбачає захист прав людини в Криму.

Нагадаємо, міжнародна правозахисна організація Amnesty International переконана, що переслідування кримських татар за одиночні пікети в Криму — це демонстрація “тотального несприйняття інакомислення на півострові”.

В організації закликали де-факто владу півострова відмовитися від затримань за адміністративні правопорушення і припинити переслідування за інакомислення.

Натомість окупаційна влада твердить, що має достатньо доказів проти звинувачених в екстремістській діяльності на території Криму.

Центр громадянських свобод заявляє станом на сьогодні про понад 40 українців, які знаходяться за ґратами у Криму та Росії. Більшість із них — кримські татари. Російські правоохоронці підозрюють громадян України у терористичній, диверсійній діяльності, у зазіханні на територіальну цілісність Росії. Україна вважає таких громадян політичними в’язнями.

11 вересня “Верховний суд Криму” своїм вироком засудив Ахтема Чийгоза до восьми років колонії загального режиму.

Його визнали винним в начебто організації масових заворушень ‎біля будівлі Верховної ради Криму 26 лютого 2014 року і засудили до восьми років колонії. Тоді під будівлею ради загинули двоє людей. 

Адвокат Микола Полозов назвав вирок політично вмотивованим, незаконним і необґрунтованим. Він планує, що буде оскаржувати вирок. При цьому він назвав вирок “прецедентним”. 

24 лютого 2017 року Міжнародна експертна група заявила, що Росія не має права розслідувати події 26 лютого 2014 року під кримським парламентом. Вона назвала розслідування в Криму політично мотивованим і закликала українські правоохоронні органи розслідувати події під парламентом.

22 вересня “Залізничний райсуд Сімферополя” засудив журналіста Миколу Семену до двох з половиною років позбавлення волі умовно.

Окупаційна влада звинувачує журналіста в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Підставою для кримінального переслідування стала стаття під заголовком “Блокада — необхідний перший крок до звільнення Криму”.

Микола Семена заявляє, що в своїх матеріалах він реалізовував право на “вільне вираження думки”.

15 лютого 2017 року 27 правозахисних організацій, об’єднаних у Платформу громадянської солідарності (Civic Solidarity Platform), висловилися в підтримку кримського журналіста Миколи Семени, якому загрожує п’ять років в’язниці за сміливість висловлювати власну точку зору.

Російський правозахисний центр “Меморіал” 26 червня визнав, що кримського журналіста, автора Крим.Реалії Миколу Семену переслідують із політичних мотивів.

27 вересня “Сімферопольський районний суд” ухвалив вирок Умерову у вигляді двох років колонії-поселення.

Кримського татарина засудили за статтею 280.1 Кримінального кодексу Росії (публічні заклики до сепаратизму). Затримання, обшук і порушення кримінальної справи, примусова судово-психіатрична експертиза заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова викликали сильний громадський і міжнародний резонанс.

Наразі 60-річний політик, який має інвалідність III групи перебуває. Якщо суд залишить у силі рішення першої інстанції, то заступник голови меджлісу після розподілу самостійно вирушить до колонії-поселення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter